Hyra båt

Det finns olika sätt som du kan hyra båt:

  • Vanlig hyra av båt.Förutom hyreskostnaden brukar det ingå sjökort och flytvästar. Det är vanligt att hyra både motorbåt och segelbåt i Sverige men många väljer att åka till varmare klimat som medelhavet.
  • Båtcharter
  • Båtpool
  • Hyra båt för kryssning
  • Du kan köpa i en charterbåt och sedan hyra ut segelbåten via ett bolag. Då äger du båten och är får en minimiersättning varje år. En del bolag marknadsför 13% avkastning när du hyr ut båten i medelhavet eller Thailand.

Båtleasing – ett nytt sätt att hyra båt!

Båtleasing fungerar som billeasing och har funnits i Europa i flera år och är populärt i medelhavsländerna som Frankrike, Malta och Italien. I dessa länder har man subventionerat finansieringen till de som köpt yachter och större båtar under finanskrisen. Med incitamentsprogram har man valt att minska på momsen när man leasar en större båt för att uppmuntra att köpa större båtar. Företagen har tjänat på det och yacht tillverkningen i dessa länder har skjutit i höjden.

Vid yacht leasingavtal är anses tjänsten  äga rum där den person som gör leveransen är etablerad, dvs franska banken i Frankrike, den italiensk banken i Italien vilket spelar roll för vilken moms man ska använda. Leasingavtalen är stälda på privatpersoner, föreningar eller företag. Ett motorfartyg över 24 meter får då en moms på 6% enligt det italienska systemet där man antar att båtarna används 30% i EUs vatten och övrig tid i farvatten utanför EU!

Så här fungerar båtleasingen:

1. Klienten väljer båt och går med på ett pris hos återförsäljaren / mäklare eller tillverkare .
2. Klienten gör en insättning och kommer överrens om en leasingperioden med banken .
3. Banken betalar för båten .
4. Båten hyrs ut till kunden som betalar amorteringar på den reducerade skattesatsen, beroende på land , båttyp och storlek .
5. Vid slutet av kontraktet säljer banken båten till kunden på avtalad % av restvärdet . Full moms gäller vid denna betalning eftersom detta är en överföring av gods.
6. Båten är nu skattad med moms

Billigare båthyra under hösten

Om du vill få 30-40% lägre kostnader för att hyra en båt så kan du ge dig ut till sjöss under hösten. Hyrorna är 30-40% lägre än under högsäsong. Dessutom är det ofta lägre priser på olika bed-and-breakfast ställen.

Båtkryssning och segling i varmare länder

En del svenska företag jobbar med seglingsresor till Kroatien, Grekland och Karibien. Kroatien har en skärgård och havet är kristallklart. Priserna ligger kring 12000 kr per person och vecka.