Veteranbåtsmöte Wasahamnen

0

veteranbatsmoteVeteranbåtsföreningen vårdar, värnar ooch visar det svenska båtarvet och de arrangerade ett
veteranbåtsmöte på Djurgården i Stockholm 24-26 maj 2013.

Eventet sponsrades av skärgårdsmässan och Sjöhistoriska museet och det finns en hel del veteranbåtar som har lagt till vid Wasahamnen strax nedanför Vasamuseet.

Mängder av båtar i mahogny och ek av kända båtbyggare som CG Petterson och Stig Tidemann. Priserna på veteranbåtar har sjunkit mycket under lågkonjunkturen och det kostar mycket att underhålla en veteranbåt så att de behålls i ”mint condition”.

veteranbat2

 

veteranbat3

 Tournesol är en salongsbåt av konstruktören Viktor Israelsson. Båten är byggd 1912 i hondurasmahogny. Längden är 18 meter och bredden 3.2 meter. Vikten landar på hela 12 ton. Motorerna är 2 stycken Ford 271SE och farten är 8 knop.

veteranbat6.

M/Y Silva är en salongsbåt som är byggd av CG Pettersson år 1923. Byggnadsvarv Landin och Johansson i Långedrag. Båten är byggd i mahogny och den är 12,6 meter lång och 2,6 meter i bredden.Vikten är 6 ton och motorn 6 Yannbar 5 TMD40B 100 hästkrafter. Toppfarten ligger på 12 knop

veteranbat4

MY Ian  konstruktör CG Pettersson byggd år 1928 på Ängsholmens varv i Långedrag. Längd 12,25 meter bredd 2.38 meter. Båten är byggd i mahogny på ek och järnspant. Vikt 5 ton och motorn är en Volvo Penta Tamd 41, 200 hästkrafter. Fart 12 knop.

veteranbat5

Ångbåt

Veteranbåtsmöten

Det mest kända veteranbåtsmötet är Stockholm Classic Yacht Week.

Det finns liknande event runtomkring i Sverige – bland de mest kända är Träbåtsfestivalen i Skärhamn som arrangeras av Västkustens Träbåtsförening. Nere i Karlskrona arrangeras Karlskrona veteranbåtsdagar av Carlskrona Veteranbåtsklubb.

Veteranbåtsmuseet

I Västerås hamn bredvid det gamla ångkraftverket hittar du veteranbåtsmuseeet vid det gamla ångkraftverket i Västerås hamn. Det är landets enda fritidsbåtsmuseeum. Här hittar du äldre fritidsbåtar, nautica och racerbåtar.

I Stockholm hittar du veteranbåtar på Galärvarvet.

Veteranbåtsföreningen

För dig som vill veta mer om veteranbåtar så finns det en veteranbåtsförening (Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar MSF) som vårdar, värnar och visar det svenska båtarvet. Veteranbåtsföreningen brukar ställa ut på Älvsjömässan där de bla visar scannade gamla båtritningar. Föreningen har skannat 50 000 fritidsbåtsritningar i samarbete med Statens maritima museer.

Nytt för 2017 är att de börjat med en försäkring som riktar in sig mot äldre båtar och veteranbåtar som kan vara svåra att försäkra. Försäkringen har också rabatter eftersom veteranbåtsägare ofta är rädda om sina båtar.
Mer info: www.veteranbaten.se

Share.

About Author

Jag heter Daniel Larsson och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Jag har haft seglingsintresse sedan jag började med optimistjolle som barn och har korsat Atlanten 4 gånger.