Båtbesiktningen – besikta båten som ett proffs

Så här gör du:

sailing mastBåtbesiktningen är viktigt när du ska köpa eller sälja båten. Ibland kan det vara värt pengarna att inte inte vara ensam när du köper en båt och få en experts omdömen. Vid större köp bör du ta hjälp av en besiktningsman som är specialiserad på att kontrollera båtar.

Besiktningsmän

En besiktningsman genomför en inspektion och undersökning av båten som du tänker köpa, och kontrollerar skicket av båten både utsidan och ombord på båten. Det är som att ha en undersökning gjord innan du köper ett hus , så att du exakt vet vad du får innan du köper den. En besiktningsman inspekterar också utrustningen som används på båten och kontrollerar att den uppfyller gällande säkerhetsnormer .

Båtbesiktning och kostnader

Du som båtköpare är skyldig att besikta och undersöka båten om det skulle vara några fel i köpet. Därför är det viktigt att ha båtköpet dokumenterat ifall det senare skulle vara några fel förenade med köpet. Om du köper en dyrare båt kan det vara värt att ta in en båtbesiktningsman för att bedöma båtens skick och status, rådgivning och upphandlingar. Fördelen med besiktningen behöver kanske inte bli så mycket dyrare med tänke på att besiktiningsprotokollet kan du även använda när du prutar på priset.

Det är inte ovanligt att de olika varven erbjuder båtbesiktning. Det finns en branschorganisation för båtbesiktning som heter Båtbesiktningsmännens riksförening där man kan söka fram besiktningsmän i Sverige kolla: www.batbesikningsmannen.org

Tips när du vill köpa båt!

Att ha båt är en hobby som kräver engagemang. Se till att undersök innerlinern ordentligt ifall du köper en plastbåt och att båten är sjöduglig. Innerlinern är plastmodulerna i inredningen som sitter fast i skovet. Området mellan inlinern och skrovet är svårt att besikta och här kan du behöva ta hjälp av en professionell båtbesiktningsman. Det finns plastpest vilket luktar amoniak men det finns företag exempelvis plastteknik som kan åtgärda problemet.

Guide om du vill inspektera en båt själv

Vi på vår webbplats har satt ihop en detaljerad guide för båtinspektion. Vi vet att det kan vara överväldigande att inspektera en båt innan köp, särskilt om man inte har mycket erfarenhet av båtar. Men en grundlig inspektion kan hjälpa till att undvika kostsamma problem och ge en överblick över båtens skick.

När du inspekterar en båt är det viktigt att ha en checklista med dig för att säkerställa att du inte missar något. Nedan följer vår omfattande checklista för båtinspektion, som vi tror kommer att hjälpa dig att göra en grundlig bedömning av båtens skick.

Exteriör

Skrov: Inspektera skrovet noggrant för sprickor, bucklor eller andra skador.
Propeller: Inspektera propellern och se till att den inte har några skador eller korrosion.
Ankarspel: Kontrollera att ankarspelet fungerar korrekt.
Ankare: Se till att ankaret är i gott skick och inte har några skador.
Teakdäck: Om båten har teakdäck, se till att de är i bra skick och inte har några skador eller sprickor.
Ruffluckor: Kontrollera att alla ruffluckor stänger ordentligt och inte läcker.

Interiör

Elektronik: Kontrollera alla elektroniska enheter ombord och se till att de fungerar korrekt.
Inredning: Inspektera inredningen och se till att den är i bra skick och inte har några stora skador eller saknar några delar.
Sängar: Kontrollera sängarna ombord och se till att de är i gott skick.
Toalett: Se till att toaletten fungerar korrekt och inte läcker.
Kök: Inspektera köket och se till att alla apparater fungerar som de ska.
Batterier: Kontrollera båtens batterier och se till att de är i gott skick och fungerar som de ska.
Vattensystem: Se till att båtens vattensystem fungerar korrekt och inte läcker.

Motor

Olja: Kontrollera oljenivån och se till att den är i rätt nivå.Undersök oljan om det är vatten eller ifall den är varm kan det vara problem.
Kylsystem: Se till att kylsystemet fungerar korrekt och inte läcker.
Bränsle: Kontrollera båtens bränslesystem och se till att det inte finns några läckor.
Motorrum: Inspektera motorrummet noggrant och se till att det inte finns några synliga skador eller läckor. Kolla ventilationen till motorrummet och slangar och kopplingar till bränslet.
Kölsvinet: Undersök kölsvinet och ifall det finns vatten där.

Kölen

Lyft upp båten och se hur kölen ser ut. Många väljer att betala handpenning på köpet under förbehållet att de ska undersöka kölen. Undersök om båten kan ha varit med om en grundstötning vilket kan vara dyrbart ifall kugghjul och motorer måste till verkstaden för att korrigeras.

Bottenfärg: Kontrollera bottenfärgen på båten och se till att den inte har förslitningar eller skador. I vissa insjövatten som Mälaren får du inte ha bottenfärg när du har den på vinterförvaring.

Säkerhetsutrustning

Livräddningsutrustning: Kontrollera att det finns tillräckligt med livräddningsutrustning som flytvästar ombord och att allt är i gott skick.
Nödsignaler: Se till att båten har nödsignaler ombord

Ofta kan den lokala båtklubben, handelskammaren eller sjöfartsverket tipsa dig om en besiktningsman.

Hit vänder du dig ifall du vill ha en båtbesiktning
Du kan också vända dig till båtbesiktningsmännens riksförening.