Samhället har ändrats sedan coronaviruset och många börjar fundera om det blir något båtliv under 2020. Nu under april och maj planerar båtklubbarna att sjösätta sina båtar. I Stockholm där smittspridningen har kommit längre är det riskabelt att jobba sida vid sida flera timmar i sträck med att sjösätta alla medlemmars båtar. Det sker alltså när risken för corona viruset är som störst i Stockholm.
Förhoppningsvis har situationen lugnat ner sig till nationaldagen men det finns saker att fundera kring så båtklubbarna inte är med och sprider sjukdomen.
Tragedin på kryssningsfartyg som Grand Princess visar att det kan innebära en mycket stor risk om det finns sjukdomar på en båt.
Olika länder gör olika bedömningar kring folksamlingar
Svenska Båtunionen har skrivit ett inlägg kring medlemsmöten i båtförbund och båtklubbar med anledning av Coronasmittan där de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer med max 50 personer.
Andra länder har betydligt striktare linjer och undantagstillstånd kring folksamlingar. I Finland får max 10 personer träffas och i Tyskland är gränsen satt till två personer. Gissningsvis kommer vi troligtvis se striktare restriktioner speciellt i Stockholmsregionen där spridningen är mer omfattande.
Några saker att tänka på för båtklubbar
- Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under på båtklubben ska man gå hem direkt.
- Tvätta händerna när du kommer till båtklubben och ta med dig handsprit inför ditt besök. Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
- Undvik större folksamlingar vid sjösättningar och försök att sjösätt i mindre grupper.
- Var extra noggrann med rutiner och hygienen i båtklubbarna. Många toaletter är primitiva och renhållning är viktigare än någonsin. Se till att det finns informationsskyltar och desinficera eller stäng om ni inte kan upprätthålla hygienen.
- Planera hur ni ska omhänderta avfall och avlopp
- Ta hand om äldre. Se till att skydda och tänka på riskgrupper som astmatiker, hjärtsjuka, rökare och 70-plussarna exempelvis vid sjösättningar. Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
- Om du har feber eller sjuk så undvik besöka båtklubben eftersom du kan smitta andra
- Undvik trängsel
- Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
- Desinfecera och sprita regelbundet handtag och kodlås på klubben
- Köp de båtprylar du behöver online och gör det i god tid
- Försök att ha möten digitalt om det är möjligt – exempelvis med Google Hangout eller Skype
Karantänhamnar
I Sverige finns åtta karantänhamnar:
- Stockholm
- Göteborg
- Gävle
- Luleå
- Malmö
- Helsingborg
- Sundsvall
- Umeå
Vi kommer uppdatera den här texten fortlöpande. Viss del av texten är tagen från Folkhälsomyndighetens riktlinjer för idrottsklubbar.