Båtbesiktningen – besikta båten som ett proffs

Så här gör du:

sailing mastBåtbesiktningen är viktigt när du ska köpa eller sälja båten. Ibland kan det vara värt pengarna att inte inte vara ensam när du köper en båt och få en experts omdömen. Vid större köp bör du ta hjälp av en besiktningsman som är specialiserad på att kontrollera båtar.

Besiktningsmän

En besiktningsman genomför en inspektion och undersökning av båten som du tänker köpa, och kontrollerar skicket av båten både utsidan och ombord på båten. Det är som att ha en undersökning gjord innan du köper ett hus , så att du exakt vet vad du får innan du köper den. En besiktningsman inspekterar också utrustningen som används på båten och kontrollerar att den uppfyller gällande säkerhetsnormer .

Båtbesiktning och kostnader

Du som båtköpare är skyldig att besikta och undersöka båten om det skulle vara några fel i köpet. Därför är det viktigt att ha båtköpet dokumenterat ifall det senare skulle vara några fel förenade med köpet. Om du köper en dyrare båt kan det vara värt att ta in en båtbesiktningsman för att bedöma båtens skick och status, rådgivning och upphandlingar. Fördelen med besiktningen behöver kanske inte bli så mycket dyrare med tänke på att besiktiningsprotokollet kan du även använda när du prutar på priset.

Det är inte ovanligt att de olika varven erbjuder båtbesiktning. Det finns en branschorganisation för båtbesiktning som heter Båtbesiktningsmännens riksförening där man kan söka fram besiktningsmän i Sverige kolla: www.batbesikningsmannen.org

Tips när du vill köpa båt!

Att ha båt är en hobby som kräver engagemang. Se till att undersök innerlinern ordentligt ifall du köper en plastbåt och att båten är sjöduglig. Innerlinern är plastmodulerna i inredningen som sitter fast i skovet. Området mellan inlinern och skrovet är svårt att besikta och här kan du behöva ta hjälp av en professionell båtbesiktningsman. Det finns plastpest vilket luktar amoniak men det finns företag exempelvis plastteknik som kan åtgärda problemet.

  • Undersök kölsvinet och ifall det finns vatten där.
  • Undersök oljan om det är vatten eller ifall den är varm kan det vara problem.
  • Lyft upp båten och se hur kölen ser ut. Många väljer att betala handpenning på köpet under förbehållet att de ska undersöka kölen.
  • Undersök om båten kan ha varit med om en grundstötning vilket kan vara dyrbart ifall kugghjul och motorer måste till verkstaden för att korrigeras.
  • Kolla ventilationen till motorrummet och slangar och kopplingar till bränslet

Ofta kan den lokala båtklubben, handelskammaren eller sjöfartsverket tipsa dig om en besiktningsman.

Hit vänder du dig ifall du vill ha en båtbesiktning
Du kan också vända dig till båtbesiktningsmännens riksförening.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap