Tema: Kajak

Äventyrskajak
Bild: en äventyrskajak som visas ut på Stockholms båtmässa

Att välja rätt kajak

För ett par decennier sedan fanns det två till tre modeller av kajaker på marknaden. Idag kan du lätt välja mellan 100 olika modeller som är har varierad funktionalitet och kvalitet.

Den självklara första frågan är vilken typ av kajakpaddling kommer du att göra? I princip finns det flod, sjö, fiske och havskajaker. Flodkajaker är mycket korta och tuffa båtar avsedda för manövrerbarhet och forspaddling. Fiskekajaker är som namnet avslöjar avsedda för fiske. Havskajaker är eleganta och lätta konstruerade för cruising. Sedan finns det kajaker som kan användas på havs sjöar.

Rigida kajaker är gjorda av plast, trä eller kolfiber. Dessa är oftast de mest prisvärda och mest populära. Plastbåtar är tuffa och pålitliga men om de skadas kan de vara mycket svåra att reparera. Glasfiberbåtar är dyrare än plast men skador är lätta att reparera de har fördelen också att de är ganska lätta. För kajak entusiaster som uppskattar estetik och skönhet finns det träkajaker och för campingentusiaster har du uppblåsbara varianter som oftast är de billigaste att köpa.

Artiklar och nyheter om kajaker

Kajak
0

Hyra kajak

Det finns flera ställen i Stockholm där du kan hyra kajak. Se till att inte…