Browsing: Kajak

Äventyrskajak
Bild: en äventyrskajak som visas ut på Stockholms båtmässa

Konsten att välja rätt kajak

För ett par decennier sedan fanns det två till tre modeller av kajaker på marknaden. Idag kan du lätt välja mellan 100 olika modeller som är har varierad funktionalitet och kvalitet. Rigida kajaker är gjorda av plast, trä eller kolfiber. Plastkajaker i högrekvalitetet har 3-lagersplast och du kan köpa en billigare med 1-lagersplast.

Den självklara första frågan är vilken typ av kajakpaddling kommer du att göra? I princip finns det flod, sjö, fiske och havskajaker. Flodkajaker är mycket korta och tuffa båtar avsedda för manövrerbarhet och forspaddling. Fiskekajaker är som namnet avslöjar avsedda för fiske. För kajak entusiaster som uppskattar estetik och skönhet finns det träkajaker. För campingentusiaster har du uppblåsbara varianter som oftast är de billigaste att köpa men du kan också välja en kortare kajak och det finns tom vikbara kajaker som du får ner i en väska.

Dagsturkajaker
Dagsturkajaker är populära för helg och dagsturer. Plastbåtar är tuffa och pålitliga men om de skadas kan de vara svåra att reparera.

Kajaker på Stockholms båtmässa 2020
Kajaker på Stockholms båtmässa 2020. Mässpriset på de översta två kajakerna var för Seabird Åfjord 5999 kronor och Seabird Discovery 430 var 6999 kronor. Det lägsta priset för en kajak på mässan var 4999 kronor för en Club 368 Pro.

Havskajaker för expeditioner
Havskajaker är eleganta och lätta konstruerade för cruising i insjö och hav. Glasfiberkajaker är dyrare än plast men skador är lätta att reparera de har även fördelen att de är lätta.

Wig Mira
Mira-serien är en kajak som är designad för att vara den optimala turkajaken och finns i fyra storlekar 485, 501, 520 och 520xl. Mässpriset 2020 för en Wig Mira 520 var 15 990 kronor. Ordinarie pris ligger kring 21990 kronor.

Vill du prova en kajak?

Det finns kajakprovardagar, nybörjarkurser och prova-på-kurser. Exempelvis har Stockholm Kajak sådana kurser. Dessutom finns det många kajakcenter där du kan hyra en kajak och Fruluftsfrämjandet har också en hel del kurser.

Kajakleder

Populära kajakleder är Stockholms skärgård, Ålands skärgård, ARK56 i Blekinge och Gryts skärgård.

Artiklar och nyheter om kajaker

Det finns flera ställen i Stockholm där du kan hyra kajak. Se till att inte…

Fejan ligger i norra Stockholm skärgård mot det öppna havet. Här fanns tidigare en karantänstation…