Elmotor båt – eldrift och motorer

0

Att välja elmotor

När du väljer elmotor måste du ta hänsyn till vilka behov du har

  • Båtens storlek och antalet passagerare
  • Vad du ska använda elmotorn till
  • Önskad räckvidd och hur långt du tar dig innan batterierna behöver laddas om
  • Tålighet – om den är anpassad för saltvatten

Glöm inte heller bort att det finns miljöbåts premie som gör att du får visst stöd av staten (obs stödet är begränsat) när du köper en elmotor till din båt.

En tyst elmotor underlättar vid fiske

Elmotor i båten är inte bara miljövänlig den är också väldigt tyst när man kör båten vilket är en fördel om du fiskar och vill smyga dig fram på fisk. Bland större fartyg är eldrift i sin linda men det görs olika experiment på kortare sträckor. Framförallt används eldrift vid hybriddrift där man använder elkraften för att optimera motorernas varvtal för att minska bränsleförbrukningen. Inom Stockholms stad satsar man på eldrivna båtar för pendlare på sjövägen.

Mindre motorutsläpp innebär en renare miljö. En elektrisk motor konverterar elektrisk energi till mekanisk rörelseenergi. Det finns flera sorters elmotorer, men principen för dem alla är att man får motorn att rotera med magnetism. Det går att göra elmotorer extremt små och det är relativt vanligt med elektriska utombordare.

Istället för bränsletank och bränsle använder elmotorer batterier. Konventionella båt batterier är blybaserade och kan användas för elektriska utombordare. Elmotorer kan också använda litium batterier som är lättare och har större kapacitet och livslängd än traditionella batterier. På Båtmässan 2015 visades marina litiumjonbatterier som L.I.M.E för marint bruk.

Montering sker antingen i akterspegeln men det finns också stävmontering. Motorn kan manövreras med olika metoder som den klassiska rorkulten och andra manövreringsmetoder är fot och fjärrstyrning.

En nackdel med elmotorer är begränsad räckvidd.

torqeedo ultralight 403 båt elmotor

Företag som producerar elmotorer för båtar

Marknaden för elmotorer är relativt ny och omogen. Bland de modeller som finns:

  • Torqeedo marknadsför modeller som Ultralight 403 och Travel 503/1003. Det som är unikt med Torqeedos modeller är att den totala verkningsgraden ligger kring 45-56%. De har också hörbart larm när det återstår 30%, 20% och 10% av batteriladdningen. Motorerna finns både med kort och lång rigg. Litiumbatteriet som är löstagbart kan laddas upp med solceller även under färd.
  • Maritim
  • Minnkota är specialiserade på fiskemotorer
  • Seaway Group – har utvecklat Greenline Hybrid
  • Nimbus Ecoprofile satsade redan 2009 på eldrift då man släppte en 27-fotare som drevs till viss del med el.

Bygg din egna elmotor

Share.

About Author

Jag heter Daniel Larsson och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Jag har haft seglingsintresse sedan jag började med optimistjolle som barn och har korsat Atlanten 4 gånger.

Comments are closed.