Elmotor båt – eldrift och motorer

0

Utvecklingen mot elektriska motorer går mot mer energi, tystare motorer och enklare att ladda och ha med sig.

Att välja elmotor till din båt

När du väljer elmotor måste du ta hänsyn till vilka behov du har till din båt. Läs tipsen hur du väljer elutombordare.

 • Båtens storlek och antalet passagerare
 • Vad du ska använda elmotorn till
 • Önskad räckvidd och hur långt du tar dig innan batterierna behöver laddas om
 • Tålighet – om den är anpassad för saltvatten
 • Mindre motorutsläpp innebär en renare miljö. 

Om du vill ha en elmotor till din kajak så ska du ha en ultralätt motor som måste vara lätt att installera. Därefter finns motorer i olika storlekar som behöver dimensioneras på vilken båt som den ska användas på.

Hur fungerar en elektrisk motor?

En elektrisk motor konverterar elektrisk energi till mekanisk rörelseenergi. Det finns flera sorters elmotorer, men principen för dem alla är att man får motorn att rotera med magnetism. Det går att göra elmotorer extremt små och det är relativt vanligt med elektriska utombordare. En nackdel med elmotorer är den begränsade räckvidden.

Torqeedo

Torqeedo ’r det företag som nischat sig starkast inom elmotorer för båtar. De marknadsför elektriska utombordar modeller som Ultralight 403 och Travel 503/1003. Det som är unikt med Torqeedos modeller är att den totala verkningsgraden ligger kring 45-56%. De har också hörbart larm när det återstår 30%, 20% och 10% av batteriladdningen. Motorerna finns både med kort och lång rigg. Litiumbatteriet som är löstagbart kan laddas upp med solceller även under färd.

Deep Blue 100i, Torqeedo vann Innovation award 2019 i Miami för modellen som är avsedd för stora vridmoment och för höghastighetsapplikationer som bogserbåtar.

torqeedo ultralight 403 båt elmotor

When it comes to Torqeedo, what can we say? This is a whole new concept: quiet, no fumes, lightweight, environmentally friendly. Really high-tech features on this motor include a GPSbased monitoring system….
Cruising World (USA), May 2010

Hur monteras den elektriska motorn?

Montering sker antingen i akterspegeln men det finns också stävmontering. Motorn kan manövreras med olika metoder som den klassiska rorkulten och andra manövreringsmetoder är fot och fjärrstyrning.

Moderna utombords elmotorer har batteripacket så man kan lyfta ut det och ladda det på ett enkelt sätt utan att bära med sig hela motorn.

Fungerar eldrift på större båtar?

Bland större fartyg är eldrift i sin linda men det görs olika experiment på kortare sträckor. Framförallt används eldrift vid hybriddrift där man använder elkraften för att optimera motorernas varvtal för att minska bränsleförbrukningen. Inom Stockholms stad satsar man på eldrivna båtar för pendlare på sjövägen.

Bygg din egna elmotor

Elmotorer från Minn Kota och hummingbird

Företag som producerar elmotorer för båtar

Marknaden för elmotorer är relativt ny och omogen. Bland de modeller som finns:

 • Torqeedo är världsledaren inom elektriska utombordare
 • Minn kota är specialiserade på fiskemotorer
 • Humminbird
 • Epropulsion motorer från Hongkong har expanderat sina motorer till att även omfatta SUP och kajaker.
 • Transfluid Industrial Marine
 • Tema
 • Maritim
 • Enag
 • MarelliMotori
 • ABB
 • Jason
 • Hoyer
 • Weq

Batterier

Istället för bränsletank och bränsle använder elmotorer batterier. Konventionella båt batterier är blybaserade och kan användas för elektriska utombordare. Elmotorer kan också använda litium batterier som är lättare och har större kapacitet och livslängd än traditionella batterier.  Det finns marina litiumjonbatterier som L.I.M.E som är byggda för att användas på båtar.

Batteriernas energitäthet förbättras varje år med fem till åtta procent. Energicellerna blir därmed mer effektiva år för år. Genom att förbättra batteritekniken blir prisnivån mer och mer lockande för potentiella kunder.

Det finns också snabbladdare (eng. fast charger) som innebär att du kan ladda ett stort batteri på några timmar.

2017 anpassade Torqueedo litium batterier från BMW:s elektriska bilar för den marina marknaden. 2019 lanserade de Deep Blue 40 kWh batterier som hade 31% större kapacitet.

En tyst elmotor underlättar vid fiske

Elmotor i båten är inte bara miljövänlig den är också väldigt tyst när man kör båten vilket är en fördel om du fiskar och vill smyga dig fram på fisken.

Pris för en båtmotor som drivs med el

Glöm inte bort att det finns miljöbåts premie som gör att du får visst stöd av staten (obs stödet är begränsat) när du köper en elmotor till din båt.

Miljöstandarder

Kring större superyachter finns Italienska klassificerings företag som RINA som ser hur båtarna följer miljöstandarder. Företaget utser tex vinare under Monaco Yacht Show.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap