Tvist vid båtköp

interiorTyvärr är det rätt vanligt med tvister vid båtköpet och eftersom det ofta handlar om större världen behöver du skydda dig med avtal.

Om du är konsument gäller konsumentköplagen men den gäller inte om du inte köper av en näringsidkare. Det finns flera olika lagar inom båtjuridiken som företag är det framförallt köplagen och avtalsrätten som man behöver tolka.

Köpa båt av en privatperson – var inte naiv!

Vad som är viktigt är att det finns ett köpkontrakt. Andra viktiga saker är att aldrig ge hela kontantinsatsen direkt utan att du fått din båt utan ha delbetalningar.

Bli inte lurad på ditt båtköpet

En som kontaktat oss och vill vara anonym köpte en båt för 300 000 kronor i Åkersberga – vilket visade sig vara lurendrejeri och han fick aldrig sin båt levererad utan den stod i ett garage. Han tog fallet vidare till tingsrätten där han förlorade eftersom båtförsäljaren hade satt sin sambo på kontraktet och hon var inte ägare av båten utan agerade målvakt. Det slutade med att köparen fick betala rättegångskostnaderna och fick en skuld kring 900 000 kronor istället för en båt – fortsättning lär följa i rättsinsatser!

Avtal vid båtköp och försäljning – Ladda ner köpeavtal för båtar

På vår sajt kan du ladda ner dessa avtal här.

Köpa båt av ett företag

Om du har en tvist kring båtköpet så kan du vända dig till ARNs (Allmäna Reklamationsnämnden) båtavdelning för att få hjälp om du köper den som privatperson av ett företag. Under 2011 fick ARN in 61 fall som gällde båtköp och konsumenten fick rätt i 56% och företagen följde ARNs rekomendation i 88% av fallen. Givetvis behöver du inte gå via ARN du kan också stämma företaget direkt i domstol.

ARN har en värdegräns på 2000 kronor på det som du kräver och anmälan måste ha kommit in inom 6 månader från det att företaget avvisat dina krav. Du kan kräva ersättning för de fel som båten har och skadestånd.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap