Båtlån – låna smartare till båten

0

Eftersom många båtar är dyra är sannolikheten stor att du behöver finansiera ditt båtköp med ett båtlån – och just det även begagnade båtar kan vara dyra.

Vem vill inte utforska havet med sin egna båt i stället för att hyra en båt, som är tillgänglig under en viss begränsad tidsperiod. Vad hindrar dig egentligen från att köpa en egen båt? Är det brist på kontanta medel på ditt konto? Om ditt svar är ja,finns lösningar då båt lån kan hjälpa dig att skaffa din dröm båt.

Det är bäst att ha finansieringen löst och att ha ett lånelöfte innan du köper båten eftersom det ofta tar några veckor innan du har fått båtlånet beviljat. Dessutom har du en starkare förhandlingsposition om du har finansieringen klar.

Många av företagen som erbjuder båtlån kräver en kontantinsats. Kostnaden för båtlånet beror på hur stor kontantinsats som du har och vilka säkerheter du kan ge men också hur stort båtlån du tar, avbetalningstid mm. Se till att den effektiva räntan blir låg.

Om du väljer att skaffa dig ett båtlån behöver du ha några punkter i beaktande. Först och främst behöver du bestämma vilken båt vill du köpa och ta reda på dess pris, detta kommer att hjälpa dig att avgöra hur mycket pengar du behöver.  Nästa steg är att ta reda på hur mycket pengar du har som du kan investera i att köpa båten. Båda dessa steg kommer att hjälpa dig bestämma hur mycket pengar du behöver låna för at skaffa dig en båt. Båtlån erbjuds ofta för en period av 5 till 25 år. Det belopp du kan få beror på din kredit historia samt din återbetalning kapacitet.

När du köper en båt från en marina är det vanligt att de kan hjälpa till med båtlånet och de kräver att din kontantinsats är 20%.

I oktober 2018 gick det att få ett lån från Ecster (som har grupphuvudman svenska handelsbanken) med en löpande årsränta på 1,95% utöver det tar de en uppläggningsavgift på 595 kronor och en administrativ avgift på 55 kronor per månad. Om du tar autogiro så slipper du den admnistrativa avgiften.

Banker som ger båtlån är

  • Båtlån Nordea
  • Båtlån SEB
  • Båtlån Handelsbanken
  • Båtlån Länsförsäkringar

Båtlån – läs mer om båtfinansiering.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap