Båtpool – Båtpoolerna växer – Dela båt och sänk kostnaden för båten

0

Att gå med i en båtpool kan vara ett smidigt sätt att få ner kostnaden för båtköpet och börjar bli allt vanligare. Bekvämligheten, slippa nattvakten, dela fasta kostnader och få tillgång till båttjänster är några av nyckelorden för att få fler att dela en båt. 

Läs mer om alterntiven till att köpa båt:

Hur fungerar en båtpool?

Det här ska du tänka på när du går med i en båtpool. En båtpool är en form av korttidshyra. Du tecknar ett medlemskap med ett avtal, betalar en anslutningsavgift, och sedan bokar du tiden innan du kan använda båten. Mot en fast månadsavgift har du tillgång till en ny och utrustad båt utan ytterligare kostnad.

  1. Du tecknar ett avtal
  2. Du bokar vilken tid som du vill använda båten
  3. Du använder båten

Dels finns det större båtpooler men fler och fler familjer går samman och köper andel i en båt. Båtpool innebär också att man sänker kostnaderna för båtförsäkringen, vinterförvaring och båtplats. Båtpolerna tar hand om båtarna och all skötsel vilket innebär att det är ett enkelt sätt att få tillgång till en båt.

Hur mycket kostar det att gå med en båtpool?

Kostnaden beror på båttyp, hyrtid och körsträcka. Olika båtpooler – obs de har olika villkor och en del har olika båtar i sin pool att välja mellan och det finns också samarbeten där man bara kan välja en båttyp. Flera av poolerna är också intresserade så du kan hyra in båten vilket kan vara ett alternativ till att sälja båten. Ofta får betala en årsavgift och en deposition.

Nackdelen är att du behöver framförhållning vilket inte innebär samma flexibilitet som om du själv äger en båt.

Saltsjöns marinpool har olika andelar som 1/4, 1/5 eller 1/6 och det är billigare ju fler som delar på en båt. De har båtklasserna tender, Comfort (uttern D62 och Antila 27), premium och Yacht. Allt utom bränsle ingår i medlemsavgiften.

Företag som erbjuder båtpool tjänster

Intresset för båtpooler har exploderat och det finns flera företag som erbjuder tjänsten.

  • Delabat.se – har olika kostnader beroende på vilken båt du vill dela
  • Marinpool.se (Saltsjöns marinpool) – båtpoolen i Stockholm. Har en årsavgift och deposition som varierar beroende på båtmodell. Du kan välja mellan tender, comfort eller premiumbåtar.
  • Malarhojdensbatpool.se i södra Stockholm
  • Agapi services

Alternativ till en båtpool kan vara att långtidshyra en båt eller prenumerera på en båt.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap