Båtfinansiering

0

Båtlån – att låna pengar till båtköpet och din nya båt!

yacht racingEftersom många båtar är dyra är sannolikheten stor att du behöver finansiera ditt båtköp på något sätt.  Du kan finansiera en ny båt precis som en ny bil. Liksom bilhandlare kan banker och återförsäljare hjälpa dig att få råd med finansieringen.

Båtfinansiering – se till att förhandla fram en bra ränta för ditt båtlån

Du kan betala båten på olika sätt som med kontanter, lån mot säkerhet etc. Det är bäst att ha finansieringen löst och att skaffa ett lånelöfte innan du köper båten eftersom det ofta tar några veckor innan du har fått båtlånet beviljat. Dessutom har du en starkare förhandlingsposition om du har finansieringen klar eller om det handlar om en välskött båt.

Ett båtlån är ett snabbt och enkelt sätt att få båten du vill ha. Flera banker erbjuder speciella lån på båtar och även båtfirmorna kan erbjuda hjälp med ditt båtlån i samband med ditt båtköp. Att låna utan säkerhet är dyrt och innebär onödigt dyra lån och kontantinsatsen blir lägst 20% av den totala affären. När du förhandlar kring ditt båtlån så finns det flera faktorer som amorteringstid och säkerhet som innebär att du kan få lägre räntekostnader. Andra grundkrav för båtlånet är att du ska ha fyllt 18 år.

Amorteringstid på båtlånet

Långivarna vill att du ska amortera och båtlån är av förklarliga skäl inte lika fördelaktigt som fastighetslån. Amorteringstiden på båtlånen varierar men ligger ofta mellan 12-15 år. Ett kortare båtlån ligger på 36-60 månader med ett fastställt restvärde. Ett lån utan restvärde kan löpa ända upp till 20 år (240 månader).

banklån för båtar

Foto: På Stockholmsmässan i februari 2015 fick man följande lånevillkor

Hit kan du vända dig för att skaffa ett båtlån

Det är inte ovanligt att båtföreningar och fackförbund har bra villkor med banken vilket innebär att du kan låna till lägre ränta på ditt båtlån. Precis som vid husköp kan du få ett lånelöfte innan köpet av båten och vissa av finansieringsbolagen som exempelvis SEB banken ger gratis sjöassistens utan extra kostnad. Du kan låna 80% av båtens värde med båten som säkerhet.

De olika storbankerna i Sverige arrangerar naturligtvis båtlån

  • Båtlån Handelsbanken – Handelsbanken Finans
  • Båtlån Swedbank – SwedbankFinans – ger lån upp till 80% av båtens pris
  • Båtlån SEB – Läs mer SEB
  • Båtlån Nordea – Nordea Finans
  • Wasakredit genom Länsförsäkringar
  • Danske Bank
  • ICA banken – erbjuder båtlån mellan 20 000 till 350 000 kronor

Det finns även företag som Fordonsbelåning som är specialiserad på att låna pengar till fordon och båtar.

Ofta finns krav att du ska ha tillsvidareanställning, en årsinkomst på minst 180 000 kronor och vara myndig.

Båthandlarna kan tipsa dig om bra båtlån och kan ge dig bra villkor för både båtlånet och båtförsäkringen. Flera av dem samarbetar med banker.

Båtlån ränta – konsten att få ett lån med båten som säkerhet

Det är möjligt att få ett båtlån med båten som säkerhet. Som en tumregel är det inte ovanligt att man får låna upp till 80% då man har båten som säkerhet. Det betyder att du behöver betala 20% upfront med kontanta medel. Räntan ligger mellan 4-6% när du har båten som säkerhet och beror på din ekonomiska situation, förhandlingsförmåga, pris på båten, båtmodell, tillverkningsår, land där du betalar skatt, om momsen är betald. Om du har bra kreditvärdighet se till att ha en kopia av detta när du förhandlar hos banken.

Finansiera ditt båtköp genom marinan eller återförsäljare

Det kan finnas fördelar med att sköta finansieringen genom marinan eller återförsäljare.

  • De har ofta etablerade relationer med olika finansieringskällor.
  • De kan ha andra erbjudanden som garantiprogram, service eller förvaring som kan ingå i finansieringen
  • De kan ha särskilda finansieringslösningar för vissa båtmärken eller modeller på grund av sin relation med båttillverkarna. Dessa program kan vara fördelaktigt för dig, såsom en fördröjd första betalning eller lägre ränta.

Att köpa båt på företaget

För företag finns det säljfinansieringslösningar för dig som vill köpa en båt. Ta kontakt med din bank och diskutera mer.

Var kritisk mot lånesajter och privatlån

Det finns en uppsjö av olika lånesajter på nätet som uppger att du kan spara pengar på att jämföra olika bankers räntor. Du kan också använda tjänster som Lendo.se eller Advisa.se för att hitta ett lån som ger dig en låg ränta. Om du använder en lånesajt som  Lendo så tänk på att de tar provision – – vilket innebär att de främst förhandlar med bankerna om kortare lån som ändras efter några år. There is no such thing as a free lunch!

Share.

About Author

Jag heter Daniel Larsson och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Jag har haft seglingsintresse sedan jag började med optimistjolle som barn och har korsat Atlanten 4 gånger.

Comments are closed.