Drivmedel för båtar och fartyg

Det finns olika drivmedel som:

  • Blyfri 95
  • Bunkerdiesel
  • Alkylatbensin

 

Brandfaran när du tankar båten

Du hittar dessa drivmedel i de flesta sjömackarna utöver de traditionella drivmedlen kan du också ha elmotor och gasolmotor. Bland miljöbovarna så är de gamla tvåtaktsmotorerna motorer som släpper ut mycket utsläpp i våra sjöar. Tänk på att de flesta båtbränder uppstår i samband med tankning så se till att tanka i dagtid, var nykter och avstå att röka och stanna motorn. Se till att inga brännbara gaser är kvar vid tankningen.

Diesel som drivmedel

De flesta segel och motorbåtar byggda efter slutet av 1970 har dieselmotorer. Dieslar har ett antal fördelar jämfört med gas: diesel är inte explosiv vid atmosfärstryck, de är mer tillförlitliga (inga poäng, pluggar, kondensorer, färre rörliga delar), dessutom är diesel billigare och dieselmotorer bränner mindre per timme än vad bensinmotorer gör. Nackdelarna med dieselmotorer är att de är tyngre och initialt dyrare än bensinmotorer.

Att tanka båten till lägre pris – se till att sänka kostnaderna när du kör båten

Sommaren 2014 gjorde Aftonbladet en kartläggning av båtbränslet på sjömackarna och enligt tidningen var det “gigantiska prisskillnader” mellan mackarna så jämför bränslepriserna ordentligt så att du kan tanka till landpriser. Vissa priser hittar du på bensinpriser.nu.

Bränsleförbrukningen ökar betydligt när du ökar farten så att hålla igen på farten är effektivt om du vill få lägre kostnader. Många tror på metanol som ett framtida fartygsbränsle (se bla Sjöfartstidningen Nr 5 2014) och det har kommit nya motorbåtar som nischar in sig som båtar som kör sakta.