Båtkapell och presenningar – skydda båten från omgivningen och vädret

0

Syftet med ett båtkapell är att skydda båten från den yttre miljön och ständigt föränderliga väderförhållanden och det är viktigt att köpa en presenning eller kapell som passar just din båt. Att köpa en båt är en tung investering, och det är också ofta en värdefull tillgång. Därför behöver din båt ett bra skydd från damm, sot, smuts och luftburna partiklar.

Om båten lämnas utan skydd kommer den på sikt ge vika för korrosion och slitage som orsakas av väderlek. Du kommer att bli förvånad över att ett bra båtkapell kan förlänga livslängden för en båt med upp till 50 procent jämfört med en båt som inte får samma vård och skydd.

Båtkapell är nödvändiga för att bevara och skydda din båt mot solen, regnet och stöld. Slösa inte pengar på att spendera de slantar ett bra kapell kostar och se till att skydda din investering. Eftersom en båt utsätts för vatten, smuts, vind och sol hela tiden, är det viktigt att ta hand om den mer än en bil och det förbättrar livslängden på båten.

Även om du har en båt som är av trä eller aluminium ger båtkapellet skydd och förebygger slitage av båten. Det finns enkla kapell som polyestervävspreseningar som skyddar båten från att åldras – men det finns också mer exklusiva skräddarsydda kapell som görs av tyg och vinyl. Vinyl är däremot känsligt för sol och sprickas lätt andra material är LD-polyeten. Det finns presenningsöljetter och presenningshållare ”clip-on” öljetter som du kan köpa till ditt kapell.

Du kan också sy ditt egna kapell. Läs beskrivning här

Bra material för båtkapell

Det finns ett brett utbud av båtkapell på marknaden. Den typ av båtskydd som bäst passar din båt beror på märke och modell av båten, den tid båten kommer att vara obevakad och vilken typ av väder din båt kommer att utsättas för  större delen av sin tid. Kapellväv finns i många olika material och det är vanligt med acryl som antingen är belagd eller obelagd.

Under vintersäsongen använder du presenningar för att skydda båten. Du hittar material som forsmskuren PVC, nylon, polyeten.

Checklista båtkapell

 • Tillverkat av slitstarkt material
 • Täcker det område som det är avsett att skydda
 • Förstärkta hörn
 • UV-stabiliserad
 • Har den bra passform och täthet mot båt
 • Kapellbågar
 • Enkelt att montera?

Produktnyheter

På Båtmässan 2015 visades Sunstream Sunlift Swiftshield som är ett automatiskt hamnkapell som drivs med solceller och batterier.

Sprayhoods

Bågar i aluminium på 18, 22 eller 25 millimeter. För bästa passform ska alla bitar ligga i trådriktning. Delade rutor för bästa stabilitet.


Reparationer, kapelltvätt och rengöring

Tvätta kapellet någon gång under året och använd max 30 grader varmt vatten.

Om du vill lämna in kapellet för kapelltvätt så variarar priserna på hur stora kapellen är. De billigaste bomkapellen kostar 750 kronor att tvätta medan ett kapell på 21-30 kvm kan kosta drygt 3000 kronor. En professionell firma  exempelvis Stockholms Matt Langett kan byta siktglaset, dragkedjor, fixa revor och sömmar till ett överkomligt pris.

Om du vill rengöra kapellet själv

 • Borsta tyget för att ta bort smutsen
 • Plastrutorna tvättar du av med sötvatten
 • Avföring från fiskmåsar tar du bort med ett torr borste
 • Jordslag och oljefläckar går inte bort
 • Tvätta i maskin men använd inte högtryck
 • Mögelsvamp tar du bort genom att se över ventilationen i båten
 • Fettfläckar tar du bort med kemisk ren bensin
 • Låt tyget lufttorka efter rengöring
 • Använd som regel inte klorbaserat tvättmedel eller blekmedel det är få båtkapell som tål blekmedel
 • Om det är något som gått sönder kontakta en kapellmakare
 • Det finns speciella tvättmedel som Golden Home Care Super10 och Universal cleaner som är ett allrengöringsmedel som tål vatten.
 • Förvara kapellet torrt och frostfritt
 • Impregnera ditt kapell man skiljer mellan industri-impregnering som är bäst och efter impregnering.

Vinterförvaring av kapell?

Obs se till att inte ha kapellet uppe på vintern eftersom duken och fönster kan frostsprängas.

Nytillverkning – vill du tillverka ditt egna kapell?

Vill du tillverka och sy ditt egna kapell så finns det DIY Guider på nätet tex hur du skapar ett kapell för en mindre båt. Ofta måste man malla upp kapellet och en del kapelltillverkare tar drygt en tusenlapp för att komma ut och måtta upp båten för bästa passform.

Du kan ge en kapellmakare måtten som takbredd, taklängd samt sidohöjd på kapellet. Även antal fönster, dragkedjor och andra önskemål. Om du skickar det och gärna med en bild på båten.
Läs Guiden här

Företag specialiserade på att sy båtkapell

Det finns företag som hjälper dig att sy ett nytt kapell till din båt eller laga ett gammalt i god passform och rätt material. Tänk på att det ofta går att få höstrabatter.

Kapellmakarna.se
Presenningokapell.com
Kapell-annat.se
Rossykapell.com
Rössy Kapell tillverkar handgjorda kapell till över 140st olika båtmodeller.
Jabokapell.se – Litet företag som syr nytt och reparerar i tuffa material
Batskraddarn.se – fixar kapell, dynor och ny sprayhood
Mekroth.se – har allt inom båtkapell och dynor. Nytillverkning och reparationer. Kapellmakeriet ligger i Årsta (Stockholm)
Stockholm MattLangett – är specialiserade att sy och reparera kapell

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap