Browsing: Katamaraner

katamaran
Vad är katamaraner?

Katamaraner är segelbåtar eller motorbåtar som använder 2 parallella skrov för att minska friktionen och motståndet mot vattenytan. Skrovet består oftast av en enda form.

Dessa båtar erbjuder en mängd fördelar jämfört med traditionella monoskrov, inklusive högre hastigheter, ökad stabilitet och mer utrymme ombord.

Moderna katamaraner

Moderna katamaraner är ofta större och mycket bekväm yachter, som i princip är som husbåtar. De större modellerna har badrum, pentry med en gasspis, stora rymliga skåp och kylskåp, mysiga stora hytter med mjuka soffor. En trend under senare år är att katamaranerna använder solpaneler och drivs med solenergi.

Marknaden för katamaraner

Det är hög efterfrågan på katamaraner. Leveranstider på ett år eller mer är inte längre sällsynta. Katamaraner är inte bara stationerade i Medelhavet eller Karibien, men finns allt mer i Östersjön. Det saknar dock fortfarande lämplig infrastruktur. Hamnarn kommer att behöva reagera på detta under de kommande åren

Efterfrågan på katamaraner ökar speciellt i Karibien vilket man också kan se på antalet deltagare i tävlingar som ARC (Atlantic Rally for Cruisers). En uppenbar fördel med katamaraner är att familjer får en större yta tillskillnad från enskrovs båtar. I vissa större katamaraner finns det en kabyss som ligger i skrovet. I större katamaraner är det vanligt att man ser hur man gör båtarna mer ekologiska med eldrift och ofta finns en styrplats på övre däck av katamaranen vilket kallas för flybridge.

Nyheter och artiklar om katamaraner

Prestige M48 är en katamaran som vann European Powerboat Award 2023 i klassen upp till…

Excess 12 är en ny fransk crusing katamaran. Längd 11.73 meter. Stora bränsletankar på 2x…