Hyra båt eller delningsekonomi – vill du dela båt med andra?

0

Det finns olika sätt som du kan hyra båt:

  • Vanlig traditionell hyra av båt. Förutom hyreskostnaden brukar det ingå sjökort och flytvästar. Det är vanligt att hyra både motorbåt och segelbåt i Sverige men många väljer att åka till varmare klimat som medelhavet.
  • Den nya tjänsten Skipperi har snabbt blivit populärt och spridits från Finland. Skipperi är en mötesplats på nätet och på Facebook där du som privatperson registerar dig och kan hyra ut direkt från andra. När du använder tjänsten verifieras du genom BankID och det finns partnerskap kring försäkringar tillsammans med Alandia försäkring. Båtägaren beslutar vem som får låna båten och bestämmer priset.  Läs mer på www.skipperi.se
  • Båtcharter
  • Båtklubbar – exempelvis har det svenska båtbolaget Agapi lanserat en tjänst som de kallar Agapi Club där båtälskare kan hyra båt i Helsingfors, Stockholm, Göteborg och Palma de Mallorca. Mer information: www.agapiboating.com
  • Båtpool
  • Hyra båt för kryssning
  • Andelssegling – exempelvis annordnar KSSS andelssegling med fyra klubbägda J/70 andelsbåtar och det finns olika andelsupplägg.
  • Du kan köpa i en charterbåt och sedan hyra ut segelbåten via ett bolag. Då äger du båten och är får en minimiersättning varje år. En del bolag marknadsför 13% avkastning när du hyr ut båten i medelhavet eller Thailand.
  • Premium Charter innebär att du kan investera och efter du blivit medlem kan du hyra en mer exklusiv båt som Lagoon 43, Jeanneu, Beneteau, Bavaria, Hanse, Nautitec, foountaine Pajot. Exempelvis Navigare Yachting hyr ut 250 yachter i 9 olika länder.

Båtleasing – ett nytt sätt att hyra båt!

Båtleasing fungerar som billeasing och har funnits i Europa i flera år och är populärt i medelhavsländerna som Frankrike, Malta och Italien. I dessa länder har man subventionerat finansieringen till de som köpt yachter och större båtar under finanskrisen. Med incitamentsprogram har man valt att minska på momsen när man leasar en större båt för att uppmuntra att köpa större båtar. Företagen har tjänat på det och yacht tillverkningen i dessa länder har skjutit i höjden.

Vid yacht leasingavtal är anses tjänsten  äga rum där den person som gör leveransen är etablerad, dvs franska banken i Frankrike, den italiensk banken i Italien vilket spelar roll för vilken moms man ska använda. Leasingavtalen är stälda på privatpersoner, föreningar eller företag. Ett motorfartyg över 24 meter får då en moms på 6% enligt det italienska systemet där man antar att båtarna används 30% i EUs vatten och övrig tid i farvatten utanför EU!

Så här fungerar båtleasingen:

1. Klienten väljer båt och går med på ett pris hos återförsäljaren / mäklare eller tillverkare .
2. Klienten gör en insättning och kommer överrens om en leasingperioden med banken .
3. Banken betalar för båten .
4. Båten hyrs ut till kunden som betalar amorteringar på den reducerade skattesatsen, beroende på land , båttyp och storlek .
5. Vid slutet av kontraktet säljer banken båten till kunden på avtalad % av restvärdet . Full moms gäller vid denna betalning eftersom detta är en överföring av gods.
6. Båten är nu skattad med moms

Billigare båthyra under hösten

Om du vill få 30-40% lägre kostnader för att hyra en båt så kan du ge dig ut till sjöss under hösten. Hyrorna är 30-40% lägre än under högsäsong. Dessutom är det ofta lägre priser på olika bed-and-breakfast ställen.

Båtkryssning och segling till varmare länder

Innan du kan välja en båt behöver du en plan var skulle du vilja gå och när? Tänker du vattensporter och snorkling i Karibien eller Bahamas, eller utforska UNESCO: s världsarvsplatser längs den kroatiska kusten?

De vanligaste resoma är Medelhavsområdet på sommaren och Västindien på vintern. En del svenska företag jobbar med seglingsresor till Kroatien, Grekland och Karibien. Nya Zeeland och Sydostasien har säsong året runt. Antarktis cruising är bäst mellan november och april.

Kroatien har en skärgård och havet är kristallklart. Priserna ligger kring 12 000 kr per person och vecka men naturligtvis högre om du vill hyra en lyxigare båt.

Chartra en lyxbåt eller yacht

Det går att chartra lyxbåtar om du har ekonomi för det och du tycker det lämpligt att betala 100 000 dollar eller mer för att hyra en båt. Det finns en uppsjö av charter mäklare som skräddarsyr lösningen och går igenom inte bara kring båten men också hur besättningen ska vara exempelvis kock och matlagning. Det finns en lista med charter mäkare på Yacht brokers Association, MYBA och webbplatser som Yotha och Ahoy Club där du kan boka din Yacht.

Yotha är den första globala marknadsplatsen som har en direkt koppling till Yacht ägare och båtuthyrare. Plattformen gör det möjligt för kunderna att boka superyachter genom  mobiltelefonen eller online och för ägarna att annonsera och lägga upp sina yachter till uthyrning.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap