Färg till båten: bottenfärg, grundfärg och fernissa

0

Så, varför målar vi träbåtar, eller någon annan båt för den delen? Den första delen av denna fråga är lätt att svara på. Färg och bottenfärger skyddar båten och finishen på båten ser bättre ut om de har en snygg färg.

Trä ruttnar endast som ett resultat av dess miljö. Det finns i princip endast ett fåtal element som får trä att röta och båtfärgen skyddar även mot biologiska attacker från sporer, snäckor, mask, svampar vilket man gärna vill skydda båten från.

Olika typer av färger till båten

 • Grundfärg för plastbåtsbottnar har man ofta epoxibaserad grundfärg
 • Bottenfärg
 • Täckfärg för exempelvis köldsvin och durkar
 • Epoxiprimer används om du har en aluminiumbåt och används innan bottenfärgen appliceras.
 • Båtlack som Topcoat
 • Epoxifärg
 • Gelcoat – tränger in i ytan och ger nytt liv åt färgen på blekt gelcoat och gamla lackytor.
Toplack är en båtlackfärg

Energisparande – spara energi genom att undvika havstulpaner

Att måla en båtbotten kan gå snabbt, det är förberedelserna och eventuella reparationer som tar sig tid Oavsett om du har plast, stål, plywood, ferrocement eller aluminium har man historiskt sett rekommenderat en bottenfärg. En effektiv bottenfärg innebär att du kan spara upp till 10% av energin som krävs för att förflytta din båt på sjön. Om kölen har mycket havstulpaner blir bränsleförbrukningen högre.

Skydda naturen och undvik biocider

Det finns biocidfria färger och bottenfärger som skyddar naturen. Just biocider nämns ofta i larmrapporter kring insektsdöden och ett skadligt ämne för naturen.

Eftersom många båtklubbar förbjudit biocidfärger innebär det att du behöver borsta båten 2-4 gånger under sommaren beroende på vattenförhållanden.

Bottenfärg

Orsaker att ha bottenfärg:

 • Skydd mot tex böldpest
 • Skydd mot skeppsmask
 • Skydd mot havstulpaner som är ett kräftdjur som sätter sig på båtskrovet vanligtvis mellan midsommar och början på augusti.

Det har kommit flera biocidfria bottenfärger som kan användas exempelvis Trilux Hard Eco från International.

Kontrollera att bottenfärgen är godkänd på www.kemi.se. Läs mer i vår sektion om bottenfärg.

Skippa bottenfärgen – olika miljömässiga alternativ

Det har kommit miljökrav i Mälaren som medfört att båtklubbar tvingats förbjuda bottenfärg. Det innebär att du inte längre  kan ha båten där om du inte tar bort bottenfärgen.

Alternativa miljömässiga metoder omfattar mekaniska metoder som båtbottentvättar, ribbade ytstrukturer och luftkuddar som lyfter upp skrovet från vattnet, till mer kemiskt betonade som via enzymer, proteiner och ekologiska principer ska kunna hålla havstulpaner och annan påväxt i schack.  Ett alternativ är att högtryckspola båten eller köra den i en borsttvätt i vattent.

Grundfärger

Det finns enkomponents grundfärger och tvåkomponents epoxifärg och ditt val av grundäfrg beror på vilken sorts båtbotten och köl du har.

Fernissa och teak

Fernissa används för att skydda trä och det finns i en och två komponents fernissa.

För teak finns Golde Teak Sealer som är ett tunnflytande impregneringsmedel för teak. Behandlingen görs på nylagd teak eller nyslipad teak. Om du vill slipa teaken rekommenderas 180-slippapper.
Under säsongen tvättar du teaken med ljummet såpvatten. Fläckar på plasten tas bort med thinner.

Kanaboat har miljövänliga båtvårdsprodukter som inte innehåller syror. Silver Teak Clean rengör teak på djupet och Silver Teak Protect stärker och minariliserar teaken.

Företag där du kan köpa båtfärger

 • Hempel Yacht
 • Epifanes
 • International yahtpaint.com

De traditionella båtbutikerna

 • SeaSea har båtfärger, gelcoat och Toplac
 • Erlandssons Brygga
 • Hjertmans
 • Watski

Billigare butiker att köpa båtärger på

 • Bauhaus har båtfärg
 • Biltema har Topcoat, Toplac och polyuretanlack
 • Jula har båtlack och bottenfärger

Skippa bottenfärg och kör en bottentvätt hos marinorna

Boatwasher Sweden AB erbjuder tjänsten båtbottentvätt av båtar i vattnet som ett alternativ till giftig bottenfärg och de tillhandahåller ett komplett koncept för mekanisk rengöring av båtbottnar. Tekniken är billig och miljövänligre. Det är vanligt att marinorna erbjuder båtbottentvätt exempelvis Bullandö Marinas Båtbottentvätt. Du hittar också företag som är specialiserade på båtbottentvätt i Nynäshamn, Saltsjöbaden och Skurusund.

Se till att skydda dig när du jobbar med båtfärger!

Glöm inte att damm kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Eftersom det ofta blir slipdamm ska du se till att använda en mask med partikelfilter.

Miljökraven enligt lagen och bottenfärgen

Havs och Vattenmyndigheten har riktlinjer kring båtbottentvätt som bla handlar om att måla på spolplatta för att stoppa giftläckage. Kemikalieinspektionen har också krav kring bottenfärger som kan användas.

Många båtägare funderar hur de ska behandla sin båtbotten och vilka behandlingsmetoder man ska våga testa. Kemikalieinspektionen har delat in Sverige i tre områden med egna regler vad som är tillåtet.

 • Den nordliga delen (Haparanda till Örskär och alla insjöar) har föbjudit alla färger som innehåller biocider.
 • Västra området från norska gränsen till Trelleborg – här finns godkända färger med biocider med beteckningen västkustfärg.
 • Södra Östersjön upp till Örskör (Gävle) har färger som kallas Ostkustfärg

Det finns en biocidfri bottenfärg – Hempel Silicon One som är baserad på silikon och hydrogel.

Miljökraven i Mälaren

Det har kommit miljökrav i Mälaren som medfört att båtklubbar tvingats förbjuda bottenfärg. Det innebär att du inte längre  kan ha båten där om du inte tar bort bottenfärgen.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap