Det är inte helt lätt att sätta igång och bygga en båt som ska vara säker och sjöduglig, vacker och som ska passa dig och din familj. Idag är de flesta båtar tillverkade av glasfiber och man använder glasfiberväv som härdas. Du hittar mängder av läroböcker, ritningar och beskrivningar på nätet som ger dig vägledning. Numera blir det allt vanligare med material på nätet. Det finns en hel del bloggare som skriver om sina byggen exempelvis Meadiva – ett bygge av en Diva 38,2
Frågeställningar för dig som funderar på att bygga en båt
Du kommer förmodligen ställa dig frågor som, ”Kan jag verkligen göra detta?”… ”Hur länge tar ett båtbygge?”… ”Vilken sorts konstruktion och form ska jag använda?”…”Ska jag använda halvfabrikat?”
Detta är bra och nödvändiga frågor inför båtbygget. Bestäm dig först vilken sorts båt du vill bygga om du vill ha en roddbåt, segelbåt eller motorbåt. Titta på färdiga båtar och se om stilen och designen passar dig. Titta på den färdiga båten, alla detaljer, och studera hur den är gjord. För den som är händig och vill bygga en motorbåt rekommenderas sajten http://www.classicwoodenboatplans.com som har mängder av exklusiva båtmodeller som Riva och Baby Bootlegger 30.
Bild – konstuktion av babybootleger är kanske inte den första båten för den som är ny på att bygga båtar men det är ändå fascinerande vad man kan göra i sitt garage.
Andra frågeställningar är vilket byggmaterial du vill använda – trä exempelvis plywood som har hög flytkraft, plast, järn, stål, aluminium eller något annat material? Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, och kräver specifik kunskap om material, teknik och tillverkning.
Vilken ritning som du utgår från och hur komplicerad är ritningen? Vilken sorts bordläggning vill du använda?
Vilka verktyg och material behöver du? Om du ska jobba i trä behöver du en värmeinrättning s.k. bas för att göra borden mjuka.
Hur ser din budget ut?
Många som väljer en mer komplicerad båtmodell väljer först att göra en skalenlig modell i exempelvis 1/10 av den färdiga båtens storlek. Då får du en rätt bra bild av hur mycket jobb du behöver lägga ner och du ser eventuella misstag tidigt innan du jobbar med dyrare material.