Vill du köpa en träbåt? – guide om träbåtar

När du köper en träbåt ställer det krav på att du behöver slipa, skrapa och lacka båten omsorgsfullt. Träbåtar byggs med olika byggtekniker och idag används ofta kallgjutna lim teknikniker. Trä är ett varmt material både att ta på och se på men materialet kräver ofta mycket underhåll och skötsel.

Olika träslag för båtar

Det finns träbåtar i olika material som ek, furu, gran, ask, plywood, lärkträ, masonit och mahogny. Egenskaper som man ser på när man väljer träslag är hur de klarar av is och om de spricker lätt. Ek är ett av de bästa träslagen eftersom den är hård, seg och fast. När man värmer ek är träslaget relativt formbart. En nackdel med ek är att det är ett dyrt ekslag.

Nästan alla allmogebåtar är byggda av gran eller furu. Till däck och rundhult är gran eller furu vanligt. I interiörer används ofta gran. Plywood är känsligt för fukt och måste målas eller oljas ordentligt eller också att du väljer vattenfast plywood. Det finns olika kvalitéer av masonit och i båtbygge används härdad masonit.

Båt som ställdes ut på båtmässan 2023 som är byggd av Stockholms båtsnickeri som blivit utsedd till årets Nackaföretag med motiveringen att man har klassiskt urgammalt hantverk som varvas med ultramodern design.

Övriga material:

Järn i träbåtar ska vara galvaniserat eller att man använder kopparspik. Till gångjärn och lås används mässing eller rödgods.

träbåts tidning Wooden Boat

Vackra mahognybåtar som glänser och åldras med grace

Visst är det härligt att köra en träbåt i mahogny och glida framåt i lugn takt? En av de vackraste båtarna måste ha varit Ivar Kreugers båt någon gång på 1920-talet. Ivar Kreugers expresskryssare Loris som tillverkades 1913 tillhör en av de mest omskrivna båtarna i Sverige.

Fast det är en hel del problem med träbåtar som man ibland glömmer när man köper träbåt och det är läckor och målningen varje år – men vad gör det när man har en vacker båt att beskåda?

De vackra träbåtarna är ofta byggda i ek. De har en aura av nostalgi som gör att man älskar att se på dem – men de innebär också mycket jobb för den som vågar köpa en träbåt att byta bord, duka om ett däck.

Föreningar om träbåtar

Det finns flera föreningar som vänder sig till dig som är intresserad av veteranbåtar.

Tidningar om träbåtar

Jag hittade en tidning på Presstop som handlar om träbåtar med titeln klassiska båtar där det fanns artiklar om mahogny och världens vackraste bygge. Det finns även utländska specialtidningar som WoodenBoat.

Lästips:

Handbok i Träbåtsvård renovering och underhåll av Björn Peter Behrens som beskriver underhåll, renovering, ytbehandlingsmaterial, tätningsmedel, limning samt epoxirenovering. Boken vänder sig både till segel och motorbåtsägare.

Stora boken om träbåtsrenovering av Thomas Larsson handlar om grundtekniker, underhåll och reparationer.

Underhåll av träbåtar
Underhåll av träbåtar