Impeller – vad är en impeller och hur byter du den?

0

Vad är en impeller?

En impeller är ett hjul som roterar i en gas eller vätska. Impellrar används i båtmotorer för kyla ner motorn genom att pumpa, blanda eller förflytta vätskor. I vattenkylda utombordsmotorer är kylvattenpumpen ofta en impellerpump.

Måste jag byta impeller var tredje år? Etersom impellern kyler av motorn måste du byta en trasig impeller och du vill inte heller använda en sliten impeller eftersom det förstör motorn.

Se video där Johan förklarar hur en impeller fungerar för Kalle.
Impellrar

Att hitta rätt impeller?

Vanligtvis ser hyllan för impellrar ut så här när du kommer till en båtbutik eller Biltema.

Det kan vara svårt att hitta rätt impellrar för din Yamaha, Mercurt, Suzuki, Evinrude, Johnson eller Volvo Penta. Så se till att du har båtmotor specifikation med dig innan du besöker butiken.

Martec har lanserat ett isättningsverktyg för impellrar. Verktyget finns i 5 olika storlekar beroende på impeller diameter.

Lär dig hur du byter en impeller på en YamahaDen ambullerande båtdoktorn i Stockholm och experten på båtmotorer Johan Landgren på Scandiboating hjälpte oss att kolla igenom vår impeller.

Behöver du hjälp med din impeller kan du kontakta Johan på telefon 072-941 23 50
e-post scandiboating@gmail.com


Skyddslinor när man öppnar en motor
Börja med att spänna fast motorn så du kan jobba med den utan att vara rädd att tappa den tunga underdelen av motorn.
Byta impeller
Öppna upp motorn.
En kabel som man måste lossa. Här ser man fördelen med att hänga upp motorn samtidigt som man kan jobba med att ta loss kabeln.
Ta bort för impeller
Ta bort skyddet till impellern
Impeller

En impeller tål i regel inte smörjfettet – men det finns ett speciellt du kan använda när du sätter dit impellern som sedan försvinner av sig självt. 

När du ska sätta tillbaka underdelen av motorn underlättar det att propellern är på. Testa också att motorn går att lägga i friläge, framåt och bakåt så det inte blir några överraskningar efter att du sjösatt båten.

Video – byta impeller

Se video från Johnson hur du byter utombordarens vattenpump. Du kan behöva rostlösare så du får upp alla skruvar – speciellt om det är en motor som inte fått någon kärlek tidigare. Glöm inte heller bort att använda impeller fett när du byter impeller så att den inte blir torr och går sönder.

Video från Jabsco hur fungerar en impeller pump

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap