Båtelektronik och smarta lösningar: det finns omfattande produkter för all elektronik på din båt från enklare produkter till mer komplicerade övervakningssystem. Elsystemet omfattar motorn och dess elsystem, elektriska kretsar, fördelningspanelen, landström, likström, batterier, laddningar mm. Många väljer att separera start och förbrukningsbatteri så de inte står utan el när de vill starta båten.
Ström ombord
Det finns många produkter som kräver el och du bör ta dig tid att tänka igenom exakt vilka produkter du verkligen behöver. Se till att basera dina inköp på andra båtägares omdömen, rapporter från båttidningar och inte minst kvalitet och tillförlitlighet.
Du kan behöva en elektriker som är specialiserad på 12-24 volt som ser över startmotor, generatorer och kan hjälpa dig koppla in GPS och VHF mm. För dig som själv vill koppla elsystem och är novis rekommenderas boken ”Ström ombord” av Jon Winge på Norstedsförlag som handlar om installation, använding och underhåll av elsystem i fritidsbåtar.
Vilka elprylar behöver du?
Multifunktionsdisplayen ger dig en smartare båt
-Ankare ljus, luftare, länspumpar, fläktar, larm, kabin ljus, lanternor. Många olika komponenter täcks med båtelektronik.
Raymarine försöker bygga smartare lösningar och satsar på mer sammankopplad elektronik. Tillsammans med svenska Trigentic har man utvecklat EmpirBus NXT Digital switching som är ett skalbart system för alla storlekar på båtar.
Tidigare var det vanligt att varje enskild funktion hade sin egna skärm men idag används allt oftare multifunktionsdisplay (MFD) som har ändrat hur vi navigerar och den kan ha funktionalitet för sjökort, radar, positionering för GPS, vattendjup och ekolod, kameror och data från motorer. De är lätta att använda och all information kan visas på MFD:n. Se till att uppdatera så du har den senaste funktionaliteten. Ett företag som är specialiserade på MFD är svenska Raymarine som har olika serier av MFD.
raymarine.se

Övervakningssystem
Pico från Simarine visades på Båtmässan 2018 och de har utvecklat ett övervakningssystem som kan övervaka och visa data från batterier, tankar, enskilda förbrukare, solceller, laddare temparaturer och tryck mm. Med en app kan du se systemet.
Kompasser som blir alltmer avancerade
När du skaffar kompass är det viktigt att du köper an kompass som passar din båt. Man skiljer mellan motorbåtskompasser, segelbåtskompasser, racingkompasser, stålbåtskompasser och specialkompasser.
En segelbåtskompass ska klara alla lutningar och det är även viktigt med stabilitet. En racingkompass om du seglar på en neapelbana behöver avläsas snabbt om det tex dyker upp vindkantringar.
Solceller och solpaneler
Solpaneler är ett bra sätt att fylla på DC-strömmen i båtens batterisystem. Små paneler underhåll batterierna medan du är frånkopplad från ström på land. Större paneler kan också ladda batterier, och producera tillräckligt med energi för power-anordningar. Läs mer om solpaneler.
Annan elektronik som är vanliga på en båt:
Fler och fler elektronik använder standarden NMEA 2000.
- Övervakningsprogram för att styra elprylarna och strömförbrukning.
- Vindmätare – finns nya vindmätare för din telefon på Skywatch Windoo www.windoo.ch
- Vinddata
- GPS plotter
- Satellitnavigator
- Autopilot
- Trådlöst nätverk
- Plotter
- Elsystem
- Stöldskyddslarm och båtlarm
- Säkerhetsutrustning
- Ekolod
- VHF
- Båtvärmare
- Vindkraftverk och vindgenerator för att alstra energi
- Varvräknare, bränslemätare, voltmätare, vattentryck etc
- Trimvinkelinstrument, Oljetemperaturinstrument, färskvatteninstrument, septiktankgivare
- Belysning och lanternor. På nya båtar är led lanternor standard.
- System för förnybar energi som elsystem med solpaneler. Vanligt är att man monterar dem på en lucka.
- AIS (automatic identification system). Det finns både sändare och mottagare. En mottagare är enklare och billigare men en sändare visar också var du finns. En AIS innebär att du kan se andra fartyg men också att du syns bättre själv. Alla större båtar över 300 bruttoton måste ha en AIS.
Felsöka elektriska problem på en båt
Elektronik för segelbåtar
För segelbåtar finns det tex regattaverktyg för att förbättra seglingen vid tävlingar och regattor. Exempel på produkt är ESA Regatta Pro som gör beräkningar på farkosten, strömmar och geografiska positioner. Annan populär elektronik är Garmin 721 som är mycket populär navigator för fritidsbåtar.
Exempel på båtelektronik och varumärken
- Seazone – övervakning
- Minifinder – positionering
- Nexus – kompasser
- Navpoint – navigation
- Garmin – marina kartor
- Raymarine – marin elektronik som radar, autopiloter mm
- Lewmar – specialiserad på hårdvara inom segelbåtar
- Ebasto – för värme och laddningssystem
- Wallas – finskt företag som säljer värmare och spisar för båtar
- Eberspaecher.se – luftvärmare som drivs av bränsle från båtens tank
Företag där du kan köpa båtelektronik
Se sidan om båttillbehör där vi listar de största webbshopparna.
Specialistföretag
HappyAngler – Fisketillbehör fokus elektronik
Clas Ohlsson – billiga lanternor mm
Elektriker
www.batelektriker.se
https://www.youtube.com/watch?v=p6jMN2HTlmc