Ekolod – de senaste ekoloden på båtmässan Allt för sjön

0

ekolod panoptix

Vad är ett ekolod?

När man åker båt är det bra att veta hur djupt det är under fartyget. De första handloden bestod av tunga järnrör som var fästa på en lina och sedan dess har loden utvecklats med ekolod som sänder ut ljudvågor som studsar mot havsbotten och tillbaka.

Produktnyheter kring ekolod

Garmin echomapplus släpptes 2018 och har kommit i en ny 6 tums modell (finns även 4, 6,7 och 9) som är lättare att läsa än tidigare modeller. Modellen har inbyggd wifi och bättre upplösning. I systemet kan du köpa kartor.

Humminbird
På Båtmässan 2017 marknadsfördes Humminbirds nya Mega Imaging. Tekniken sägs ge tre gånger skarpare bilder än vid vanlig imaging. Tekniken är minst sagt fascinerande och ger den skarpaste ekolodsbilden. Andra modeller som visades var PiranhaMax 197cx som är ett färgekolod med större skärm.

Panoptix

Garmin Panoptix är byggd speciellt för isfiske och visar rörliga bilder i realtid.

På Båtmässan 2015 visades ekolodet “All seing Sonar” från Panoptix som en av de hetaste produktnyheterna. Andra populära ekolod är echoMap som kostar från 3500 kronor och de mer avancerade GPSMAP 1020xs som går lös på 21 000 kronor (2016).

Lowrance
HDS Gen3 har blivit mycket populärt på kort tid och är fullproppad med elektronik för båten. Den har funktionalitet för navigation och inbyggd sjökarta, ekolod upp till 900 meter och sonar. HDS Gen3 har även wifi.

Under 2018 har man lanserat nya och lättanvända Hook ekolod med sjökortsplotter. Hook är världens mest anända ekolod/sjäkortsplotter serie.  De nya ekoloden är användarvänliga och prisvärda. De har autokalibrering som korrigerar ekolodsinställningar för att ge den skarpaste undervattensbilden så att fiskare kan ägna mer tid åt fiske och mindre tid att manuellt justera ekolodsinställningarna. Många av modellerna har fullständiga navigeringsfunktioner med ett förladdat urval av sjökort.
Mer information hos: www.lowrance.com

Sajten HappyAngler har mängder av andra intressanta produkter för fiskeintresserade som undervattenskameror.

En annan intressant ekolod är Fishfinder som du slänger ut i vattnet. Fishfinder kommunicerar med en iOS eller Android app och kostar kring 2300 kronor vilket är ett billigt pris för ett ekolod. När jag kollade på Jula skulle de ha 2999 kronor för sitt ekolod plotter Hook 4.

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Share via