Installera en bogpropeller

0

Vad är en bogpropeller

Bogpropellern sitter monterad i fartygets för vanligtvis i en liten tunnel tvärskepps tvärs genom skrovet från ena sidan av skrovet till den andra. Den har vanligtvis fyra blad och ökar manövreringsförmågan kraftigt och gör det lättare att lägga till vid bryggor och andra trånga passager.

Att installera en bogpropeller

När du väljer en bogpropeller tänk på:

  • Vilken motorstorlek du behöver. Vilken effekt i kw som du behöver beror på storleken på båt
  • Hur stor tunnel du behöver
  • Dragkraft åt bägge hållen

Det finns bogpropellerkit som du installerar genom att göra ett hål i skrovet från ena sidan till den andra. Du spacklar fast röret med glasfiberspackel/epoxi i många lager. Inne i båten applicerar du topcoat och på bar plast. På utsidan av röret använder du epoxy i flera lager.

Alternativ till bogpropeller

Holländska Jet Thruster har utvecklat ett jetdrivet alternativ till en tradtionell bogpropeller. Fördelarna är att den inte har någon propeller, enkel att installera och är ett tyst system.

Share.

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.