Bryggor: Läs vår guide om båtbryggor, flytbryggor och bastuflottar

0

Få tips om hur du fixar din brygga. Att bygga sin egna brygga eller köpa en brygga i byggsats är en av de första frågorna du måste ställa dig.

Du kan köpa en båtbrygga och det finns olika typer att välja mellan

Den första frågan du behöver ställa dig om du vill köpa en brygga är vilken typ av brygga du vill ha. Det finns en uppsjö av olika bryggor i olika material som trä eller betong och vanliga Y-bommar.

 • Landgångar
 • Badbryggor
 • Utliggare
 • Bryggor som badanläggningar
 • Flytbryggor där man använder flytblock och flytpontoner
 • Y-bommar
 • Pålade bryggor som hålls upp med pålar
 • Stenkistor dvs bryggor som fylls med sten
Vem vill inte ha en trampolin och en badstege till bryggan?

Det finns också marina lösningar som:

 • Betongpontoner
 • Vågbrytare
 • Träbryggor
 • Båtbommar

Det finns olika typer av flytblock och en del är mer känsliga att ligga i vattnet under vintern. Det finns bryggföretag som är specialiserade på projektering eller specialdesignade bryggor som bryggor på berg, pontonbaserade bryggor och pålade bryggor. Virket som används impregneras i skyddsklass A som är ett miljövänligt alternativ.

Tillstånd och att bygga sin egna brygga

Det behövs inga speciella tillstånd när man ska bygga en brygga. Men du kan behöva dispens från strandskyddsreglerna så man brukar rekommendera att man kontaktar länsstyrelsen och kommunen (byggnadsnämnden) där bryggan ska byggas. Läs mer om att bygga din egen brygga från byggahus.

Förankra en brygga

Som förankring använder du rör eller kätting och tyngder. Rör fungerar bäst vid sand eller dyig botten medan kättingar och tyngder fungerar för alla typer av bottnar. Om du ska bygga en brygga kan du behöva dykare för att förankra bryggan. Exempel på företag som har den här typen av lösningar är marineteksweden.net och Dyk&Anläggning.

Isfri brygga

Det finns marinor som är specialiserade för större båtar och håller dem isfria exempelvis ute på Saltsjöbaden. Du kan också själv köpa en De Icer och hålla båten och bryggan isfritt.

Y-bommar

Y-bommar är ett smidigt sätt att förtöja båten. Modell av Y-bom från Wetrade. De har ett helt modellprogram

Y-bommar från Wetrade AB

Bastubrygga

Bastu med inglasad veranda som visades på Båtmässan 2015 från återförsäljaren Rundabastun.se . Kontantpriset för bastun ligger enligt återförsäljaren på 31 900 kronor (2015)

Företag som jobbar med bryggor

AW Bryggan
Bryggor i trä och aluminium. AW Bryggan är en lättviktsbrygga med kvalitet och funktion. Den har en kombination av aluminium och den härliga känslan av trä. Bryggans låga vikt gör hanteringen mycket enkel både vid iläggning och upptagning. Bryggorna monteras enkelt med rör samt bottenfot. Tack vare att bryggan står på botten får man en mycket stadig konstruktion
www.awbryggan.se

BBXbryggan
Bryggor från BBX-Bryggan är ett enklare och billigare alternativ bryggalternativ med många fördelar.

Bryggkompaniet
De levererar bryggor, bojar, fasta bryggor, flytbryggor och jobbar med offentlig sektor och marina entreprenader.
www.bryggkompaniet.se

Båtbryggan AB
Bryggor & pontoner

Båtsystem AB
Har bryggtillbehör som pollare och stegar.
www.batsystem.se

EZ Dock EZ Doc
EZ Dock är stabila, svala, tåliga och enkla att montera. Du kan enkelt koppla ihop bryggorna till just den brygga du önskar, vare sig det gäller bryggor för bad, båt, vattenskoter, kanot eller tillgänglighet. www.hags.se

Floattech.se
Floattech Brygga som är lätt och underhållsfri. Brygga som är lätt, underhållsfri och miljövänlig är enkel att äga. Tillsammans med lång livslängd och 5 års funktionsgaranti kan den bli din bästa investering någonsin.
www.floattech.se

Hamnab
Hamnab Sjöentreprenader säljer, producerar, levererar och installerar marina anläggningar som omfattar allt från badbryggan till större anläggningar. De utför okulär kontroll och dykbesiktning för att säkerställa er anläggning. Serviceavtalet ger er en garanti och kostnad.

Marinetek Sweden AB
Marinetek Sweden AB www.marineteksweden.net

Majviks Bryggor AB
http://www.majviksbryggor.se

Moorsafe/Roslagens Marin.
www.roslagens-marincenter.se

Moderna bryggor
http://www.modernabryggor.se/

Pontech AB
Pontech AB Pontech tillverkar och säljer flytande småbåtshamnar, flytande bryggor, vågbrytare och tillbehör. Med en ständig fokus på kvalité, säkerhet och i slutändan nöjda kunder Svågar vi nästan påstå att vi är en av de aktörerna som sätter standarden i branschen. OM OSS Vi kan med stolthet säga att vi kan bryggor.
www.pontech.se

Roslagsbryggan
http://www.roslagsbryggan.se

Seasea
Brygglösningar
http://www.seasea.se

Svenska Pontonhamnar
De har träbetong, betongbryggor och Y-bommar.
www.pontonhamnar,se

SF Pontona Sverige AB
Är specialiserade på pontoner, flytande betongbryggor och Y-bommen. De har tillverkat flytadne betongpontoner sedan 2018 och kan hjälpa till med skräddarsydda lösningar i bryggor, båtplatser eller hamnanläggningar. Deras fabrik ligger på Tjörn – SF Marina Walhamn.
www.sfpontona.se

Sjöliv
AB Sjöliv utför marina entreprenader i Stockholms skärgård. Företaget säljer, bygger, reparerar och installerar bryggor, stenkistor, bojar, hamnar och marinor med allt som hör därtill. De åtar oss också markarbeten, anläggning av sandstränder, kättingbyten, sjötransporter mm
www.sjoliv.se

Skånsjö Frakt AB
Skånsjö frakt erbjuder: Sjötransporter, betongflytbryggor, pålning, mindre muddring, boj & bojsten, brunn/bergvärme. Frakter  upp till 15 ton, kranen lyfter 3,3 ton framför stäv och har en räckvidd till 16,5 meter + manuellt utskjut =19,1meter. Mycket grundgående 30/80 cm, de har en egen terminal öppen dygnet runt med kodlås.
www.skansjofrakt.se

Sunstream Boatlifts Nord.
De har levererad flera 100 liftar / bryggor sedan 04. Sunstream er en av värdens största båt lyft producenter och säljes över hela värden. Fasta och flytande liftar. kännetecknet er alla drivs med batteri och solceller.

www.sunstreamboatlifts.se

Svenska Flytblock AB
Genomtänkta flytbryggor och bryggor för företag och privatpersoner. Bra och miljövänliga material ger lätta och starka konstruktioner med lång livslängd!
Småbryggor och kringprodukter som ligger på snart sagt varenda allmän badplats i Sverige.
www.svenskaflytblock.se

Svenska Marinvaror
Marknadens bredaste bryggsortiment.
De har ett stort sortiment som täcker alla bryggbehov.
www.marinvaror.se

Svenska Pontonhamnar AB
Svenska Pontonhamnar AB Svenska Pontonhamnar levererar kompletta småbåtshamnar baserade på flytbryggor, betongpontoner och med hamninredning såsom Y-bommar, pollare och servicestolpar för el, vatten och belysning. Deras kunder är kommuner, marinor, båtklubbar, samfälligheter och privatpersoner. De levererar även vågbrytare baserade på pontoner. www.pontonhamnar.se

Timbobryggan AB
Timbobryggan AB tillverkar och säljer allt inom flytbryggor och förtöjning, från små badbryggor till helbetongpontoner. Timbobryggan har funnits i drygt 30 år.
www.timbobryggan.se

Top Marine
www.topmarine.ee

We Trade International
Y-bommar och båtbommar till privatpersoner och båtklubbar.
www.wetrade.se

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Share via