Catalina 545 – boat of the year 2020 enligt Crusing World Magazine

0

Catalina 545 är en prisbelönad cruisingbåt från Catalina Yachts en av amerikas mest inflytesrika segelbåtsbyggare under de senaste 50 åren. Deras nya flaggskepp lanserades på Annapolis Sailing Show i oktober 2019 och fått stor uppmärksamhet och redan kammat hem en mängd prestigefulla priser.

Båten har en glasfiber ”krage” som är gjuten runt toppen av skrovet. Riggen är hög och jibben och seglen gör den snabb i lätt och medelhård vind. Fendrarna har sin egen plats i fören där de är lätta att komma åt och det finns en inbyggd peke.

Catalina 454 har tre stora fyrkantiga fönster i skrovet som är mörkt tonade mörkt så att du inte får insyn. Själva linjen är ganska platt och modern som följer traditionella amerikanska yacht koncept.

Akterspegeln är en härligt badplattform

Interiören är rymlig och det är tydligt attt Catalinas designer Gerry Douglas har erfarenhet att skapa säkra och bekväma cruisingbåtar.

Kök
Båten har en rymlig salong med bra utsikt och ett rymligt pentry på babords sida.
Dubbelsäng i kaptenshytten som du kan gå runt.
En av de välplanerade hytterna som har gott om utrymme. Sängarna kan skjutas ihop till en dubbelsäng. Totalt finns det tre hytter så du kan ha två besökande par ombord.
Toaletten och dushen.

Utmärkelser för Catalina 545

Catalina 545 har på kort tid fått flera utmärkelser från de branschledande tidningarna.

Cruising World Magazine

Boat of the Year 2020

Det är en stor uppgradering från allt de någonsin har byggt. Jag tycker det är inte bara betydligt större, men också betydligt bättre än något de har gjort. Läs artikel här.

Bästa Full-Size Cruiser över 55 Feet 2020

Jag gillade cockpit layouten. Designern Gerry Douglas har gjort ett utmärkt jobb som förklarade hur han byggde båten och de val som han gjorde. Jag var imponerad av den övergripande layouten både överdäck och nedanför. Vi hade inte massor av vind när vi seglade det, men det kändes fint. Det verkade en ganska enkel rigg som min fru och jag kunde hantera bekvämt. Det var med andra ord inte komplicerat. Läs artikeln.

SAIL Magazine Best Boat 2020

Best Large Monohull 51ft and Above Winner & Best Systems Winner

Anledningen till att den nya Catalina 545 stod ut som årets bästa stora enskrovs är på grund av hur dess samling av ingenjörs-och design funktioner som fungerade tillsammans och resulterade i ett enastående fartyg. Utöver detta, även om företaget inkluderar sitt nya flaggskepp i sin 5-serie, kommer Catalina fans omedelbart att märka stora skillnadern mellan den här båten och resten av linjen. Läs artikel.

Specifikationer

ALMÄNNA DIMENSIONER

  • Längd totalt: 1711 cm (56 ′ 2 ”)
  • Längd på skrovet: 1630 cm (53 ’ 6 ”)
  • Längd vid vattenlinjen: 1539 cm (50 ’ 6 ”)
  • Bredd: 472 cm (15 ’ 6 ”)
  • Avstånd från vattenlinjen till masttoppen: 2270 cm (74 ’ 6 ”)
  • Köl: 190 cm (6 ’ 3 ”)
  • Ballast: 6350 kg (14 000 lbs)
  • Slagvolym/längd: 153
  • Segel område/slagvolym: 20
  • Bal lastförhållande: 36%

RIGG
Totalt med 100% Foretriangle: 1350 FT2

TANKAR & KAPACITETER
Vatten: potabel tank 851 liter (225 gal)
Sanitära tankar: totalt 227 liter (60 gal)
Bränsle: 492 liter (130 gal)

Hemsida

catalinayachts.com

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap