Dalarö och Dalarö skans

0

Porten till den södra skärgården

Dalarö var en gång lots, fiske och tull samhälle och kallas ibland för inkörsporten till Stockholms södra skärgård eftersom det är här båtfolket ofta bunkrar upp innan de tar sig ut i skärgården. På 1500-talet var det en flottbas men dess egentliga födelse var 1636 då tullkammaren inrättades.

Du kan ta dig till samhället med bil, buss och båt. Du kan också välja att ta bilfärjan ut till Ornö som tar 30 minuter. Eller någon skärgårdsbåt eller skärgårdstaxi om du vill ut i skärgården till exempelvis den härliga ön huvudskär.

Från Dalarö finns det mängder av båtar som går ut i skärgården. Du hittar varv, barer, butiker, bankomat vid Handelsbanken och marinor. Sätter du dig ner några timmar så ser du med stor sannolikhet någon kändis passera under sommaren. Den största kändisen som bott här är nog tungvikts världsmästaren Ingmar Johansson som hade hus på Smådalarö.

Missa inte Kajakcentret vid Askfatshamnen om du vill hyra kajak och ta dig ut i skärgården. Det finns också Dalarö Surf Point för den som vill vindsurfa eller köra SUP. Även om du kan windsurfa så säger de tyvärr till dig att du måste gå en windsurfing kurs först!

Proviantera på Dalarö

Det här är platsen där du provianterar. Har du båt finns en Dalarö macken en bensinmack och butik med stort utbud nere vid hotellbryggan som har land och sjöstation. Det är här bussarna vänder. Vid askfatshamnen som ligger en bit ut från Dalarö centrum finns också en gästhamn och en sommarrestaurang.

Gästhamnen i Askfatshamnen
Gästhamnen i askfatshamnen med hamnkontoret
askfatshamnen
I gästhamnen i Askfatshamnen hittar du sopstation, bastu, toaletter, tvättmaskiner och dusch.

Det finns två gästhamnar på ön – en på “framsidan” som du kan använda upp till 8 timmar när du behöver proviantera eller besöka en restaurang. I askfatshamnen hittar du den andra gästhamnen om du vill  sova över natten. I anslutning finns Wifi, bastu och toaletter.
www.dalarogasthamn.se

Skaffa mat

Det finns en ICA butik uppe vid torget som ligger några 400 meter från hamnen. Missa inte bageriet med den kända Dalarö-limpan till frukosten – här kan du också ta en kopp kaffe och läsa tidningen.

Sevärdheter kring Dalarö

Turistbyrån är öppen 10-16 varje dag året om och du hittar den på tullhuset. Andra sevärdheter är Tullhuset, Amerikaberget, Lotsberget, Hotell Brygggan, Anders Franzéns fiskebod vid Fiskarhamnen som han använde när han undersökte Vasa. Andra sevärdheter är Societetshuet, Amerikaberget som är en av de bästa utsiktsplatserna, Dalarökyrka och Små Dalarö gård.

Själv tycker jag om att ställa bilen köpa en glass och promenera nere vid vattnet.

Marinor
Om du vill köpa båt så finns Jarleruds Marina och Marindepån med ett rätt stort utbud av båtar på Dalarö Varvsväg 1. En bit därifrån på Dalarövägen 162A finns Karlslunds Marina som är en av de största båtplatserna i Stockholm.

Bad
Badet Schweizerbadet är en barnvänlig långgrund badplats och Sandemar som en gång var fideikommiss. På andra sidan är det rätt stenigt men det går att hitta badplatser.

Dalarö skans
Har du båt kan du ta dig ut till Dalaröskans som är ett befästningsverk som började att byggas på 1600 talet men numera är restaurang (man bör boka i förtid om man ska äta där). Det är ett bra utflyktsmål om du hyr kanot vilket du kan göra i askfatshamnen.

Tullhuset med museum
Tullhuset är turistbyrå och museum och har också restaurang.
www.tullhuset.nu

Dalarö skeppsvraksområde
För  den som är intresserad av dykning finns ett skeppsvraksområde från 1600-talet och framåt som är Sveriges första kulturreservat. Utanför Dalarö innanför Edesö ligger Dalarövraket som är 1600-tals fartyget Bodekull.

  • Dalarö kyrka
  • Amerikaberget
  • Hotellbryggan i hamnen
  • Lotshuset/tullinspektionshuset
  • Anders Franzéns museum
  • Societetshuset
  • Lotsbergets utsiktplats
  • Eva Bonniers sommarhus

Restauranger

På kvällen finns gott om restauranger men det är ett rätt lugnt nattliv. Restaurang Mysingen – känd för sina glassar Gelateria La Venzia som vunnit glass-sm i flera år, Pizzeria Picasso och i aksfatshamnen har du under säsongen Bistro Solsidan som har bra räkor med aioli.

restaurang ankaret på dalarö

På restaurang Ankaret som ofta stänger sent har du en fullspäckad meny från skagen toppad med sikrom till husets fisk och skaldjursgryta.

Dalarö kanal går genom hela ön. Farledsdjupet är 1.4 meter vid medelvattendjup. Bredden på farleden är 5 meter och det finns en bro som gör att höjden för att ta sig fram är max 3 meter.

Varv och reparation av båtar

Parkering på Dalarö

Tyvärr är parkeringsmöjligheter för långtidsparkeringen att ställa bilen är svår att hitta men det finns som ligger vid Torsvägen till vänster när du kör in i Dalarö från Haninge-hållet -för annars kan du  räkna med att du får böter av Haninge kommun om du tar med dig bilen.

Kolla hemsidan:
www.dalaro.se
www.facebook.com/visitdalaro

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Share via
Copy link