Roddbåt – romantik, fiske eller motion?

0

Det finns olika typer av roddbåtar

  • Klinkbyggd båt
  • V-bottnad båt
  • Kravellbyggd båt
  • Utriggade roddbåtar för äventyr
Moderna roddbåtar

Moderna små roddbåtar är ett alternativ till havskajaker som ger bra motion

Roddbåtar är miljömässiga och de är också utmärkta träningsverktyg. Det finns moderna utriggade roddbåtar för äventyrare, sportfiskare eller som träningsverktyg för motionärer. Om du vill ha en utriggad roddbåt har nyar modeller egenskaper som självlänsande sittbrunn, vattentäta skott och mycket flytkraft.

Exempel på roddbåts modeller:
Row Explorer 4.6
Mässpris på Allt för sjön 2015 var 32 890 kronor.
Hemsida: rowgeneration

Row Vagabond
roddbåt

Hur bygger man en roddbåt?

Om du vill bygga en egen tjärdoftande roddbåt finns det flera olika metoder att använda. Om du har en färdig båt kan du göra mallar av den men det är enklare att utgå från en ritning. Du hittar ritningar på Sjöhistoriska museets webbplats.

Du börjar med att sammanfoga bottnen som kan spåntas eller fogas kant i kant. Bottnen håller man ihop med revlar och vid konstruktionen utgår man från båtens mitt så att den blir symmetrisk.

Evenemang

Om du sedan vill se ett kul evenemang för roddbåtsentusiaster rekommenderas Waldemarsviksrodden i augusti – en roddtävling där man kommer i sekelskifteskläder och kan handla marknadsvaror vid kajen.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap