Internet på båten

0

Vilket är det bästa sättet att få Internet till båten?
Vem vill inte nå sin epost, se Youtube elller surfa på nätet när man använder båten? Det finns i princip fyra olika sätt att ansluta Internet till båten.

  • Över mobilnätet
  • Wifi nätverk som man ansluter
  • SSB Radio
  • Satelit

En av de vanligaste metoderna och billigaste metoderna är att använda mobilnätet. Det är troligtvis det billigaste alternativet att nå Internet om du är nära kusten där det finns GSM-täckning. Antingen använder du Internet delningen på din mobil eller också kan du köpa en USB-sticka med GSM kort (med simkort) som du pluggar in i din dator.

En annan metod som också är billig är att ha Wlan på båten och ansluta till en Internetanslutning ifall man har tillgång till Internet exempelvis på moderna marinor. Ett problem med WiFi signaler, även när det är som starkast, är att de snabbt kan minska i räckvidd. Men det finns vattentäta WiFi-antenner/extendersom kan bidra till att stärka signalen och ge dig längre räckvidd. W-lan fungerar naturligtvis inte om du vill nå Internet utanför marinorna.

Det kan finnas platser som har svaga förbindelser. Med en Internet antenn går det att nå Internet även när du är långt ute på havet. Det finns cellular boosters (mobilförstärkare) som fungerar som en antenn som ger dig bättre täckning och som kan ge dig 3G eller tom 4G ute på havet. En 4G-router som kan ta emot svaga signaler från en basstation.

Internetanslutning

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap