Priserna på begagnade båtar har fallit markant de senaste åren. Du får ett lägre värdefall när du köper en begagnad båt i jämförelse med att köpa en ny båt. Båtar tappar fort i värde och därför är det smart att köpa en båt som har några år på nacken. De flesta köper en begagnad båt köper den från en privatperson eller seriös båtmäklare. Köper du båt genom båtmäklare än från en privatperson har du bättre skydd eftersom då gäller konsumentköplagen.
Förhandla alltid om priset när du köper en begagnad båt. Om du inte arbetar för att få en bra affär så finns det en god chans att du kommer att få betala mer för din båt än du behöver. Våga pruta på priset du kan räkna mellan 10-20% lägre priser på exempelvis Blocket.
Sedan 2007 då ekonomin stod på topp har båtarna på begagnat sjunkit kraftigt. Priserna på begagnade båtar sjönk kraftigt under 2012 och enligt en artikel i SvD har priserna varit i storleksordningen 20-40% på två år.
Köpa begagnad båt – så här gör du!
Att köpa en begagnad båt innebär ofta att den måste tyvärr måste kompletteras och åtgärdas vilket tar tid och kostar pengar. Du kan välja mellan:
- Webbplatser som annonserar begagnade båtar
- Köpa direkt från en båtmäklare (varv, eller båtagent)
- Traditionell affär från privatperson – ofta hittar du båtar som är till salu på de olika marinorna
- Facktidningar som vänder sig till båtköpare
- SvD Näringsliv har en båtbilaga i sin pappersutgåva som brukar ha motorbåtar, segelbåtar och motorseglare.
- Se till att köpa när det är lågsäsong dvs under vintern eller hösten.
Ofta ligger prutmånen på 15-20%.
Hur vet jag båten är i gott skick?
Nackdelen med att köpa en begagnad båt är att de ofta har högre service och underhållskostnader – jämfört med att köpa en ny båt och därför är det viktigt att undersöka båten ordentligt så att du inte drabbas av oväntade kostnader.
Kontrollera båten noggrant är viktigt när du ska köpa begagnad båt.
Börja med att kontrollera köparen och att hen äger båten. Fråga om kvitton och andra handlingar. Du kan också be att få se servicebok på motor och båt.
Det är viktigt att se att båten inte är belånad vilket är något du kan se på kvittona.
Kontrollera båtens skrovnummer och motornummer och slå upp dem hos sjöpolisen och larmtjänst så den inte är stulen. Följ den här checklistan från larmstjänst när du köper en begagnad båt.
Köp alltid båten på bankkontor eller hos återförsäljare och använd ett korrekt köpekontrakt.
När du äntligen har hittat en båt du vill köpa är det viktigt att göra en ordentlig besiktning av båten. Om du inte själv ha kompetens be någon kompis att hjälpa dig och vid större köp ta hjälp av en marin besiktningsman eller en person som är båtkunnig. Små skador när båten är glasfiberarmerad är vanligtvis relativt enkla att åtgärda. Om båten är byggd av ABS eller andra plastmaterial kan det behövas andra lagningsmedel som eventuellt kan köpas av tillverkaren. Det är alltid viktigt att rengöra och se till att det är torrt innan du börjar lagningen. Du bör också ta reda på gelcoat numret så det blir enklare att ta reda på färgen på spacklet.
Att köpa en båt begagnad kan vara ett sätt att få ner kostnaderna men det finns fallgropar att undvika. Om du väljer att köpa en dyrare båt bör du alltid se till att göra en båtbesiktning som kostar ungefär 10 000 kronor.
Fräscha upp båten och andra saker att tänka på
Tänk på att när du köper en begagnad båt så kan du behöva vara händig och fixa med många olika saker som laga sprickor i plasten, sy dynor och fixa kapell och inredning. I Marinshoppar kan du få tag på prylar för båtvård som:
- Spackel
- Polermedel och rengöringsmedel
- Snäckborttagare
- Polermaskin
- Högtryckstvätt
- Tätningsmassa
- Ytbehandling av vindrutor med nanoprodukter som gör att vatten rinner av
- Tejp
- Båtvax och olika former av populära nano extrakt produkter som ersätter vax och polish
Du kan vända dig till företag som är specialiserade på träinredningar och som har reservdelar som ser ut som original inredningar.
Dessutom måste du varje år ha tid att ta upp båten för vinterförvaring för att inte glömma bottenfärg och annat som måste fixas. Om du inte har tid att ta hand om båten kanske ett bättre alternativ är att hyra en båt?