Loris – Ivar Kreugers ikoniska expresskryssare

0

En av höjdpunkterna på årets båtmässa är Ivar Kreugers båt MY Loris som bestäldes 1913. Med den första motorn på 49 hästkrafter kom den upp i 12 knop men efter 1:a världkriget hade motorerna utvecklats och 1922 sattes det in den första Sterling motorn som gav en toppfart på 22 knop.

Båten sjönk utanför Ekerö 1983 och bärgades och blev liggande på ett varvplan. 1987 var det några entusiaster som sålde båten vidare. Bland kända personer som åkt med båten finns filmstjärnorna från 1920-talet som Greta Garbo, Mary Pickford och Douglas Fairbanks men även Björn Borg och kungaparet har åkt i båten.

Båten som är en expresskryssare är en av Sveriges mest kända båtar och går att chartra av Mats Arrhenborg och Ilona Orgmertz på lorischarter.com.

Loris förarhyttb
Förarhytten på Loris. En detalj är de slipade vindrutorna.
Modell av båten

Fakta om Loris

  • Längd 15 meter
  • Bredd 2.45 meter
  • Mahogny på ekspant
  • Orginalmotorn en Sterling Coast Guard på 300 hästkrafter som är 2.5 meter och en vikt på 1,5 ton som monterades 1927. Det är en rak 6-cylindrig på 24L slagvolym. Bensinförbrukning 185 liter/timme.
  • Maxfart 27 knop
  • Max antal passagerare 8 personer i bakre sittbrunn och totalt 12 personer

Ivar Kreugers båtar
Loris ritades av Knut Ljungberg känd för sina långa och eleganta linjer och byggdes på Hästholmsvarvet på Lidingö av Andersson och Gustafson. Totalt ägde Ivar 3 båtar under sin tid: Loris 1913 och Tärnan 1925 ritades ockå av Knut Ljungberg. Svalan som hade en flygmotor från amerikanska Wright-fabriken kom upp i 52,3 knop och ritades av Ruben Östlund och tillverkades 1928. Hans bror Torsten kom att äga mer än 50 båtar.

Ivar Kreuger mördades
Det är svårt att inte slukas med av historien kring tändstickskungen Ivar Kreuger och senare forskning av Lars-Jonas Ångström pekar på att han med stor sannolikhet mördades. Det finns stora frågetecken kring Kreugers död.

Läkaren docenten Erik Karlemark som gjorde en preliminär gransking av Kreuger i Gustav Vasas kyrka i Stockholm hävdade att Kreuger mördats och att det var ett sticksår och inget revolverskott. b
Landshövding Nils Edén beslutade att han skulle kremeras vilket omöjliggjorde en fullständig obduktion. Kreuger hade revolvern i fel hand när han hittades och rekylen gör det omöjligt att ha en revolver i handen efter man skjutit sig själv. Senare skulle mordvapnet försvinna. En potentiell mördare var den ryska agenten Leon Birthschansky som bodde på Rue Saint Honoré i Paris.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.