Peke – hoppiland plankan och båtstegar

0

Peke – en hoppiland planka med stege gör det enklare att förtöja båten och förhöjer utseendet på många båtar. Kommer från bogspröt (eng. bowsprit) som användes vid segling.


Pekar finns med och utan stege.

Tips när du ska välja en båtstege

Båt stegar är viktiga tillbehör till båtar eftersom de behövs när man klättrar in och ut ur båten. Kan du tänka dig att komma ur en båt utan en stege? Det kan vara ganska svårt. En flyttbar gångväg eller en landgång används ofta när du inte har en stege för din båt. Men det kan vara tidskrävande och verkligen svårt för dig och din familj eller gäster att gå klättra in och ut ur din båt. Att hitta en bra stege som passar rätt på din båt och matchar designen på din båt är inte så svårt.

Att välja rätt båtstege

Det finns så många typer av båt stegar för dig att välja mellan. Innan du går ut för att handla båtstege bör du studera designen och strukturen på din båt så att du vet var du ska fästa din stege. Bara genom att titta på din båt, kommer du också få idéer om vilken typ av stege du kommer att välja. Stegar finns med enstaka steg och en del har flera steg.

När du väljer den bästa typen av stege för din båt, bör du också  fundera på bryggan som du vanligtvis förtöjer på och om det ska med någon äldre eller husdjur. Om bryggan är låg kan du behöva en längre stege.

Du måste också fundera på materialet på stegen. Bra båt stegar är mestadels gjorda av plast, vinyl, rostfrittstål och aluminium. Om du har en liten båt och en begränsad plats kan en stege som är vikbar vara bra för dig eftersom den kommer att vara bekväm och enkel att förvara. 

Det finns också stegar som har utrymme för ankare (se bild), akterspegelstegar, stegar för ponton båt, stegar speciellt för dykare som har tyngre utrustning mm.

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Share via