Båtstölder och hur du skyddar båten från tjuvar

0

Båtstölder är ett stort problem i Sverige och de är ofta organiserade av ligor. Enligt BRÅ anmäldes 2 729 båtmotorer under 2017.  Det är en marginell ökning med 6% från året och enligt Stöldskyddsföreningen stals under 2012 ungefär 2700 båtmotorer. Stölderna ökar under sommaren och under upptagningstiderna.

Det finns vissa kommuner framförallt i storstadsregionerna som är mer drabbade av båtstölder. Tjuvarma kan delas in i lodissar och de som är professionella motortjuvarna som kan ingå i ligor inte sällan med kopplingar till Baltikum. Sedan finns “lodisarna” som paddlar runt och kan skära upp en pressening värd 20 000 för att komma över några liter bensin. Vad som är viktigt är att båtklubbar och båtägare är aktiva att motverka stölderna.

Tips så skyddar du din båtmotor från att stjälas

Båtmotorer och tillbehör är lätt att stjäla och det finns metoder och ny teknik som förbättrar säkerheten radikalt och minskar risken att du blir utsatt för ett inbrott i din båt.

Motorn är den dyraste delen och också enkel att stjäla. Se till att motorn är fastlåst och ha startspärr på motorn med en dold strömbrytare och helst en tracker. 

Använd söksystem med spårutrustning: Med ett GPS larm och GPS sändare samt GPS tracker i motorn eller båten kan du följa den var den är. Det finns olika larm och söksystem som visar båten eller motorns position, larmar om båten flyttas eller strömmen bryts.

SSF DNA-märkning

Märk din båt: Använd DNA märkning enligt normen SSF1073. DNA-märkningen är en avancerad stöldskyddsmärkning med unik DNA-kod som gör att man kan spåra motorn och värdefulla delar. Det går att köpa SSF DNA-märkning i båtaffärerna. Själva märkningen registrerar du på webben. Märkningen innebär att stulna ägodelar kan identiferas och återlämnas till sin rätta ägare. Den hjälper polisen i brottsutredningar och det finns inga löpande kostnader.

Se till att låsa fast motorn med båtmotorlås och inlåst under vintern. Just under vintern sker ungefär hälften av alla stölder så utombordarlås finns från c:a 40 hk till 400 hk. Du behöver också en godkänd motorbult i rätt dimenssion.

Ta bort dyra och vitala delar från motorn som propeller, växelhus, motorhuva och drev

Lås fast båten med godkända och certifierade hänglås och kättingar i klass 3.

Sätt upp en IR sensor (exempelvis W020 IR sensor från Yachtsafe som kostar 995 kr). Den  detekterar om det kommer in en person i det larmade området exempelvis i båtens sittbrunn. Det finns IR-sensorer som kopplas samman med GPS larm.

Använd en trådlös magnetkontakt som upptäcker inbrott och går att koppla samman med GPS ( exempelvis W030 Magnetic contact från Yachtsafe.). Det finns billigare exempelvis på Kjell&Company men de låter inte speciellt mycket.

Om du köper en begagnad båt kontrollera ordentligt att den inte är stulen. Sjöpolisen har ett register med stulna båtar.

Dokumentera alla uppgifter kring båten och båtmotorn

Kolla din försäkring hur den täcker stölder och skadegörelse även vintertid den är inte alltid självklart.

Skydda din bensin med lås.

Det finns låsvajrar som du kan koppla till en siren.

Se till att båten ser bebodd ut – se till att den är ren, tänd lampor vid olika tider etc

Se till att inte ha värdefulla saker i båten

Installera en övervakningskamera eller app. Du kan köpa en för några tusenlappar på Clas Ohlson eller på Amazon

Dokumentera din båt med ett båtkort där du har fotografier och alla koder som är unika för din båt.

Exempel på söksystem

Svenska stöldskyddsföreningen har en del söksystem som är godkända. Exempel på söksystem är:

 • Geosafe
 • C-Pod
 • Yachtsafe

Båttrailer

 • Glöm inte bort att säkra och låsa fast båttrailern – i värsta fall kan de åka bort med hela båten

Vad kan båtklubben göra för att minska stölder

 • Se till att det är upplyst på marinan
 • Se till att båtklubben är medlem i stöldsamverkan
 • Tänk på att båtstölder ofta sker på morgonen så anpassa vaktschemat efter stöldstatistiken
 • Se till att det är svårt att komma in på Marinan vintertid
 • Om båtklubben installerar WiFi så kan båtägare enkelt koppla in moderna övervakningskameror på sina båtar. Det finns kameror som Arlo Go som passar för övervakning av en båtklubb och kopplas upp utan kablar så länge det finns 3G eller 4G nät. Om kameran uppfattar röresle får du ett larm i mobilen.
  Även om övervakningsbilderna kanske inte kan identfiera tjuvarna så har du möjlighet att se vad som händer med din båt.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.