Färg till båten: bottenfärg, grundfärg och fernissa

0

Så, varför målar vi träbåtar, eller någon annan båt för den delen? Den första delen av denna fråga är lätt att svara på. Båtar ser bättre ut om de har en snygg färg. Trä ruttnar endast som ett resultat av dess miljö.Det finns i princip endast ett fåtal element som får trä att röta och båtfärgen skyddar även mot biologiska attacker från sporer, snäckor, mask, svampar vilket man gärna vill skydda båten från.

Havs och Vattenmyndigheten har riktlinjer kring båtbottentvätt som bla handlar om att måla på spolplatta för att stoppa giftläckage. Kemikalieinspektionen har också krav kring bottenfärger som kan användas.

Miljökraven enligt lagen

Många båtägare funderar hur de ska behandla sin båtbotten och vilka behandlingsmetoder man ska våga testa. Kemikalieinspektionen har delat in Sverige i tre områden med egna regler vad som är tillåtet.

 • Den nordliga delen (Haparanda till Örskär och alla insjöar) har föbjudit alla färger som innehåller biocider.
 • Västra området från norska gränsen till Trelleborg – här finns godkända färger med biocider med beteckningen västkustfärg.
 • Södra Östersjön upp till Örskör (Gävle) har färger som kallas Ostkustfärg

Det finns en biocidfri bottenfärg – Hempel Silicon One som är baserad på silikon och hydrogel.

Miljökraven i Mälaren

Det har kommit miljökrav i Mälaren som medfört att båtklubbar tvingats förbjuda bottenfärg. Det innebär att du inte längre  kan ha båten där om du inte tar bort bottenfärgen. Att slipa bort eller blästra gammal bottenfärg kan ta 2 dagar för en båtverkstad. Därefter behöver de köra epoxibehandling i flera lager vilket innebär att det kan bli en dyr historia för dig som båtägare. Efter epoxibehandling kan du köra en miljövänlig bottenfärg vilket innebär att du kan spara upp mot 10% av förbrukningen.

Det finns företag som ICR Industri (icrkemi.se) som erbjuer blästring på plats hos kunder enligt Miljöförvaltningens allmäna hanterings och skyddsinstruktioner.

Glöm inte att tänka på miljön när de tar bort färgen och många båtklubbar förbjuder det eller tar dit någon som sanerar flera båtar vid ett tillfälle. Som tumregel blir kostnaden att ta bort bottenfärg för en 8 meters daycruiser 30 000 till 40 000 kronor.

Olika typer av färger till båten

 • Grundfärg för plastbåtsbottnar har man ofta epoxibaserad grundfärg
 • Bottenfärg
 • Täckfärg för exempelvis köldsvin och durkar
 • Epoxiprimer används om du har en aluminiumbåt och används innan bottenfärgen appliceras.

Energisparande – spara energi genom att undvika havstulpaner

Att måla en båtbotten kan gå snabbt, det är förberedelserna och eventuella reparationer som tar sig tid Oavsett om du har plast, stål, plywood, ferrocement eller aluminium har man historiskt sett rekommenderat en bottenfärg. En effektiv bottenfärg innebär att du kan spara upp till 10% av energin som krävs för att förflytta din båt på sjön. Om kölen har mycket havstulpaner blir bränsleförbrukningen högre.

Eftersom många båtklubbar förbjudit biocidfärger innebär det att du behöver borsta båten 2-4 gånger under sommaren beroende på vattenförhållanden.

Bottenfärg – så här fungerar det

På Båtmässan 2017 lanserade Seaboost Oy en ekologisk båtbottenfärg som baseras på en ny typ av antifouling teknik. Det är en lack som kombinerar hydrofobisk yta och den ger båtbotten en låg friktion och slitstark yta.

Ungefär hälften av alla Sveriges fritidsbåtar målas med båtbottenfärg för att skydda från växter och havstulpaner. Men det finns miljömässiga problem med traditionell bottenfärg och man uppskattar att ungefär 80% av av gifterna i färgen läcker ut i vattnet och förgiftar våra vattendrag. Giftiga bottenfärger för fritidsbåtar utgör en hög risk för vattenmiljön och produkterna skall därför avvecklas.

Det första lagret grundfärg till ditt träskrov brukar vara en  metalliskt grå primer. Ofta är bottenfärger giftiga så se till att bara använda godkända bottenfärger om du ändå vill måla skrovet. Det finns olika bottenfärger som är specialgjorda för västkusten och ostkusten och många är kopparbaserade. I Östersjön finns inte skeppsmask men använder du båten på västkusten kan det vara bra med en färg som skyddar mot masken. Använd maskeringstejp för vattenlinjen.

Orsaker att ha bottenfärg:

 • Skydd mot tex böldpest
 • Skydd mot skeppsmask
 • Skydd mot havstulpaner som är ett kräftdjur som sätter sig på båtskrovet vanligtvis mellan midsommar och början på augusti.

Kontrollera att bottenfärgen är godkänd på www.kemi.se

Det finns ett nationellt havstulpanprojekt som finansieras av Hav och vattenmyndigheten. Skicka ordet havstulpan till telefonnumret 117 17 så får du veta vilken tidpunkt det är bäst att tvätta båten. Om du rengör båten inom 2 veckor efter att de har fastnat är de små och lätta att få bort. I sötvatten slipper man problem med havstulpaner eftersom de inte trivs där.

Skippa bottenfärgen – olika miljömässiga alternativ

‘Alternativa miljömässiga metoder omfattar mekaniska metoder som båtbottentvättar, ribbade ytstrukturer och luftkuddar som lyfter upp skrovet från vattnet, till mer kemiskt betonade som via enzymer, proteiner och ekologiska principer ska kunna hålla havstulpaner och annan påväxt i schack.  Ett alternativ är att högtryckspola båten eller köra den i en borsttvätt i vattent.

En ny innovation är en flytande duk som går att använda för planande motorbåtar och RIB- båtar. Det är ett miljövänligt alternativ där duken trycker mot skrovet. Metoden fungerar längs brygga, om du har Y-bom eller pålar.
Läs mer på www.cleanboat.se

Ladda ner pdf-dokument från Kemi.se: Hur riskerna med båtbottenfärger för fritidsbåtar kan minska

Grundfärger

Det finns enkomponents grundfärger och tvåkomponents epoxifärg och ditt val av grundäfrg beror på vilken sorts båtbotten och köl du har.

Fernissa

Fernissa används för att skydda trä och det finns i en och två komponents fernissa.

Båtfärgs företag

 • Hempel Yacht
 • Epifanes
 • International yahtpaint.com

Skippa bottenfärg och kör en bottentvätt hos marinorna

Boatwasher Sweden AB erbjuder tjänsten båtbottentvätt av båtar i vattnet som ett alternativ till giftig bottenfärg och de tillhandahåller ett komplett koncept för mekanisk rengöring av båtbottnar. Tekniken är billig och miljövänligre. Det är vanligt att marinorna erbjuder båtbottentvätt exempelvis Bullandö Marinas Båtbottentvätt. Du hittar också företag som är specialiserade på båtbottentvätt i Nynäshamn, Saltsjöbaden och Skurusund.

Se till att skydda dig när du jobbar med båtfärger!

Glöm inte att damm kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Eftersom det ofta blir slipdamm ska du se till att använda en mask med partikelfilter.

Share.

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.