Eagle Class 53 en ultimat foiling katamaran inspirerad av Americas Cup

0

Denna amerikanska katamaranen är designad av ett team av designers som inkluderar America ’ s Cup veteran Paul Bieker. Eagle Class 53 är en cruiser som har kallats den ultimate weekendern och den är designad för att flyga på hydrofoils.

Båten har haft den enkla visionen att leverera teknik och prestanda för en tävlings båt som också ska fungera för fritidssegling. Eagle Class 53 är designad för cruising och racing i en rad olika förhållanden. Den är tillverkad i all-carbon och med en honeycomb kärna, denna yacht kan nå mellan 25-35 knop i lätt vind.

Eagle Class 53 har en komposit wingmast där 50% av består av en solid D-sektion och den avslutande 50% ett softsail som kan höjas, sänkas och revas. Det är ett liknande koncept som används för nästa generation av 75ft foliering enskrovs Cup båtar, som är under utveckling. Riggen är lite lättare än en konventionell mast och seglen är betydligt lättare att hantera.

hydroil
Hydrofoil med prestandaalternativet 53T

Prestandaalternativ har foiling med 53T

Ägarna har valet av en mängd olika prestandaalternativ, inklusive möjligheten att en standard rigg eller hybrid vinge. Eagle Class 53T är en turboladdad version av Eagle Class 53.

Standard C-folier ersätts med kolfiber T-folier skapar en plattform med folier som vid mycket låga vindhastigheter och avsevärt ökar hastigheten vid medelstora till hårdare vindförhållanden. 53T är också utrustad med helautomatiska styrsystem för folieringen.

Interiör

Hytterna har en höjd på 1,95 meter. De fem Fönstren i kombination med en stor lucka ovanför varje våningssäng ger havsutsikt, fantastiskt naturligt ljus och ventilation. Varje hytt inkluderar en Barcelona-stil stol för lounging, en generös garderob, och en fullängds dubbelsäng på 203 cm.

Utmärkelser

Katamaranen har blivit utsedd till ”Best Large Multihull 51ft and above 2020” av tidningen SailMagazine.

Specification Eagle Class 53

LOA: 16.50 meter (54ft 2in)
LWL: 16.08 meter (52ft 9in)
Bredd: 8.50 meter (27ft 11in)
Djupgående: 0.41meter -3.05 meter (1ft 4in-10ft 0in)
Displacement (light ship): 6,000kg (13,228lb)
Displacement (max load): 7,540kg (16,623lb)

Hemsida:
https://www.catalinayachts.com

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap