Radar – hur fungerar en radar?

0

Radar (akronym från engelskans Radio Detection and Ranging) är utrustning och teknik för upptäckt och avståndsbestämning med radiovågor. Den gör det möjligt att få kontroll och överblick över havet och presenterar ekon som befinner sig längre bort från din båt. Det finns också radarreflektorer som innebär att du syns tydligare på andras radar.

Man skiljer mellan öppna antenner och radom. Tänk på att kontrollera radarn innan båtsäsongen sätter igång gärna utanför hamnområdet och att landekonon är placerade rätt över land.

Furuno ’ s NXT radar  använder Doppler-teknik för att säkerställa en säker navigering. NXT-serien har Target Analyzer ™, fast Target Tracking ™ och automatisk Target-funktion som ger optimal detektering och känslighet för att upptäcka farliga föremål. Dessutom har NXT-radarn ett regn läge som hjälper dig att övervaka och upptäcka stormar.

Den som har erfarenhet av en radar vet hur regnet ser ut när det visas på skärmen, men för många är det svårt att veta exakt vad de tittar på. Furuno nya Rain mode är användbart för många nöjes skeppare. Rain mode är ett standardinslag i DRS6A-NXT-enheten och med ett enda val på MFD justerar radarn automatiskt inställningarna för att identifiera storm celler, vilket hjälper dig att navigera genom eller runt stormen på ett säkert sätt. Du kan följa stormens rörelser och justera din kurs för att navigera runt vädret.

Företag som säljer radarsystem och paket

  • Garmin
  • Raymarine
  • Lowrance
  • Navico
  • Simrad
  • Furuno NXT raddar

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap