Sandhamn – Stockholms skärgårds mest besökta ö

0

Sandhamn i Värmdö kommun blomstrar upp som partystället nr 1 i Stockholms skärgård under sommaren. Det här är seglarnas paradis och skärgårdens stora mötesplats för seglare.


Själva byn har behållit sin karaktär med sina låga röda hus och smala grusgångar. Sandhamn har ungefär hundra invånare på en yta vars omkrets du i lugn takt kan promenera runt ett varv på en förmiddagspromenad.

Farleden in mot sandhamn
Infarten till Sandhamn i början på oktober då det är en rätt lugn plats.

Men i slutet av augusti är säsongen över och ön blir återigen en lugn idyll som fungerar utmärkt för företagskonferenser under några månader.

Dykarbaren

Sevärdheter på Sandhamn

I den lilla byn finns värdshus, hotell, den klassiska Kungliga Seglarklubben samt flera restauranger och barer där Seglarhotellet är öns knutpunkt. 

  • Badstranden ”Stora Trouville” är en lång och fin sandstrand vid sandöns södra ände. Den ligger en km från ångbåtsbryggan. Bredvid hittar du ”Lilla Trouville”.
  • Tullhuset
  • Gästhamnen
  • Ångbåtsbryggan
  • Dykarbaren
  • Seglarhotellet  med natklubb och aftersail, yoga, poolbar och grill
  • Sandshotell.se – har mycket konferenser och fantastiks bra mat
  • Lotsådermansgården
  • Sommarhus i dalaröstil och Schweizerstil
  • Badstranden ”fläskberget” vid byns utkant

I Sandhamn så kan du gå windsurfingkurs eller gå i SUP skola. Du har också en restaurang som är öppen stora delar av året. Tänk på att ön lider av grundvattenbrist så slösa inte med vatten i onödan.

Historik kring Sandhamn

Orten har varit populär sedan slutet av 1800-talet.

Fristående skvadron som engagerar Sandhamn batterierna. Bild från WatercoulorWorld av Överste Wilkinson. Nationella sjöfartsmuseet i Greenwich

Mobiltäckning på ön

Två master förser byn och sandstrandens sommargäster med god täckning. Riktningen på sändarna och den täta skogen gör att signalen dämpas österut mot Trouville. Källa rapport 2018 Länsstyrelsen i Stockholm.

Mer information om Sandhamn

Hur kommer jag till Sandhamn?
Det går fasta färjor in till Nybrokajen i Stockholms city.
Sandhamn nås snabbast med Cinderella-båtarna och waxholmsbåttarn. Detaljer och tidtabell hitar du på www.stromma.se

Adress Turistbyrån
Sandön
Sandhamn
Telefon: +46(0)8-574 504 00
Webbsida
www.sandhamn.com
E-post: reception@sandhamn.com

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap