Guide om uppblåsbara båtar

0

Det finns olika typer av uppblåsbara båtar som är tillverkade med olika material. En av de typer av uppblåsbara båtar är lätta båtar gjorda av sidor och båge av flexibla rör, och en flexibelt platt golv.

Materialet i uppblåsbara båtar varierar men är gjorda i flexibla material som gummi, neopren eller duk där luften kan hållas på en hög volym och lågt tryck. De flesta båtarna har också en ram för årfästen och dessa ramar är gjorda av metall, trä eller en kombination av båda.

Uppblåsbara båtar har varierande användningsområden. I amerika är det vanligt med uppblåsbara fiskebåtar och uppblåsbara ponton båtar. Dessa uppblåsbara båtar kan ofta nå en hög hastighet, är lättmanövrerade och stabila.  Uppblåsbara båtar styrka är framförallt  sin mobilitet.

StealthStalker 10 från SeaEagle som är en av de största leverantörerna i USA på uppblåsbara båtar och har flera modeller av uppblåsbara kajaker, iSUP och fiskebåtar,
Uppblåsbar fiskebåt från SeaEagle.

Uppblåsbara livflottar

Uppblåsbara båtar är konstruerade för att vara portabla när de töms på luft så att de kan förpackas exempelvis som livflottar.

Uppblåsbara båtar på båtmässan i Chicago 2019

Bland kända märken finns Apex och Zodiak.

Ribbåtar

Ribbåtar ger högre prestanda kapacitet och mer stabilitet jämfört med en sportbåt. I jämförelse med standard aluminium eller glasfiberbåtar har ribbåtar är lättare i vikt och ger högre prestanda med en mindre storlek på motorn. De är praktiskt taget underhållsfria och är mycket populära både som tenderbåtar och sportbåtar. Du hittar de som har en styv akterspegel där det går att fästa en utombordsmotor. Denna typ av uppblåsbar båt kallas Zodiac båt. Läs mer om ribbåtar.

Var kan du köpa uppblåsbara båtar

Det finns många butiker som säljer uppblåsbara båtar och enla ribbåtar. Du kan hitta uppblåsbara båtar både i online och vanliga sportbutiker. Det är ibland bättre att köpa din uppblåsbara båt från en butik som säljer partihandel då dessa uppblåsbara båtar ofta har ett rabatterat pris.

Det går också att köpa billigt online på sajter som Amazon eller Alibaba Express men glöm inte att båtar utanför EU behöver CE-märkning för försäkring mm.

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap