Kryssa i Karibien – pärlor och tips

0

Vill du kryssa i Karibien och Västindien?

Med en ö för alla smaker är Karibien den ultimata platsen för semester och koppla avDet är en region i Amerika som ligger i mellan Nordamerika och Sydamerika. 

Det finns massor av aktiviteter allt från att segla i San Juan, Puerto Rico, eller upptäcka äventyr i Nassau och Bahamas. De populäraste resmålen i Karibien är Jamaica, Dominikanska republiken, Bahamas, Puerto Rico, Aruba, St. Maarten, St. Lucia, Cayman öarna och Amerikanska Jungfruöarna.

Orkansäsongen i Karibien

Från slutet av maj till slutet av oktober är det orkansäsong i karibien. Det innebär att det går att hitta billiga kryssningar under den hår perioden om du vågar ta den risken. Om du väljer ett större kryssningsfartyg kan de alltid välja en annan kurs och segla bort från stormen vilket kan innebära att du får se andra platser än du hade tänkt dig. Du kan också köpa en reseförsäkring om du vill vara ekonomiskt skyddad.

Aerial panorama of Grand Turk with clear water, boats, and shipw
Grand Turk med klart vatten, båtar och skeppsvrak – Turks och Caicos island
Aerial view of ship floating over crystal clear waters of Grand
Grand Turk.

Kryssningsresa

Bland är det bästa sättet för en semester är en kryssnings resa. Om du vill få en avkopplande semester med din älskade, din familj, eller helt enkelt själv, är en kryssnings semestrar ett bra sätt att få en oförglömliga upplevelse.

Du hittar vit sand och turkost vatten i hela karibiska havet och mexikanska golfen.  I Karibien finns det många öar att upptäcka som Antigua, Nevis & St Kitts, St Barths och Anguilla. Varje ö har något att erbjuda – kristallklart vatten, soldränkta stränder, undangömda vikar och bra hamnar. Vissa öar är bevuxna med regnskogar och bergsleder, medan andra har ökenklimat och korall stränder. Oavsett var du besöker finns regionala smaker och specialiteer och vattenaktiviteteter som snorkling och seglingsutflykter.

Vattenfärg 1899
Nassau av Winslow Homer

Bahamas

Och om du fortfarande letar efter den perfekta destinationen, där klimatet är tropiskt, sanden är pärlvit, och vattnet är otroligt turkos är en Bahamas kryssning toppen av din lista. Mer än 700 större korall öar sträcker sig som ett halsband med de öar somutgör Bahamas, en självständig nation som ligger på bekvämt avstånd för de stora kryssningsfartygen från hamnarna i Florida. HopeTown är en kolonial stad i Abacos.

Seglingssemester med all inclusive: Sköna passadvindar, skyddade vatten och ett rikt marint liv gör Bahamas till en idealisk destination för familjer och mindre erfarna.

Majoriteten av Bahamas inkluderar charter som all inclusive där 7-dagars Scuba charter, snorkling och sportfiske och andra aktiviteter erbjuds. Jämfört med vanliga seglings semester inkluderas flygplatstransport, kapten, besättningar, alla större måltider inklusive snacks, tillgång till drycker i en bar.

För den som vill dyka finns det mycket att upptäcka och under vintermånaderna kommer hammarhajar utanför ön Bimini. 

Sök på nätet för “inclusive sailing vacations Bahamas” om du vill veta mer.

Flera kryssningsfartyg stannar vid antingen Nassau eller Grand Bahama Island (Freeport).

Antigua

På Antigua hittar du fantastiska stränder och det sägs att du hittar 365 stränder en för varje dag på året. Det är platsen för ståltrummor och Calypso och den största ön i Antigua och Barbuda i Karibien. Det var här Columbus landsteg under sin andra resa och för seglare är det miljda passadvindar och turkost vatten. Kryssningar med Sea Cloud Cruises utgår från St. Johns.

För seglare finns den berömda Antigua Sailing Week Regatta.

Nevis

Nevis är karibiens grönaste alternativ och nära toppen av Små Antillerna-arkipelagen. Ta en guidad vandring genom regnskogen eller ett skonsammare spår genom den botaniska trädgården.

Jamaica

I Montego Bay, Jamaica, kan du göra en katamaran kryssning för cirka 3 timmar till ett lågt pris med Viator. Du kan också gå och se den lysande lagunen i 6 timmar i Trelawny.

Visste du att Golden Eye är en lyx resort på Jamaica? Det var här Ian Flemming, skaparen av James Bond, skrev 14 noveller varje vinter ända fram till sin död 1964. Det går tom att boka Flemmings strandhus.

I huvudstaden Kingston är det obligatoriskt att besöka Bob Marleys Museum.

Arruba

Arruba har infört plastförbud och här finns en av världens vackraste stränder – Eagle Beach.

Many coconut palms on the wild carribean beach, Atlantic ocean, Dominican Republic
Atlanten, vid Dominikanska republiken

Dominikanska republiken

Har du någonsin undrat hur de karibiska vattnen ser under vattnet? Då ska du besöka Seaquarium äventyr i Punta Cana, Dominikanska republiken.

Från januari til mars varje år samlas 2500 knölvalar i Samaná Bay för att fortplanta sig vilket en del rankar som en av de mest magnifika naturupplevelserna du överhuvudtaget kan få se i ditt liv.

Anguilla

Anguilla är rätt okänd med kändistätt och du hittar småbarer som spelar reggae på stranden.

Antigua
Parham Hill House sockerplantage 1779 av Thomas Hearne

Saint-Barthélemy

Saint-Barthélemy eller St Barths är som St Tropez fast i Karibien med dess franska stil, fantastiska restauranger som Bonito i Gustavia, shopping och vackra människor. En gång var det en svensk koloni och huvudstaden är Gustavia. Du hittar Carl Gustaf Hotel och en fantastisk utsikt från toppen av staden. Vill du snorkla med sköldpaddor ska du inte missa Colombier Beach.

Om du vill se Superyacht Racing finns ingen bättre plats i mars än St Barths för “Bucket”, som har de största och vackraste seglings superyachterna.

Virgin Gorda, British Virgin Islands
Virgin Gorda i Brittiska Virgin Island

Brittiska Jungfruöarna (eng. British Virgin Island)

Brittiska Jungfruöarna, är ett brittiskt territorium beläget i östra Västindien öster om Puerto Rico. BVI som det också kallas drabbades hårt av orkanen Irma men turismen är tillbaka och seglingen är fantastiskt bra.

Det är ett paradis för cruising där du kan segla med varma vindar, blått hav och vackra stränder perfekta för dykning. Om du utgår från Tortola kan du utforska en mängd avsides belägna öar. Richard Bransons Necker Island ligger nordost om Virgin Gorda.

En mycket populär ö är Jost Van Dyke som är en av de minsta öarna i BVI men som har excellenta restauranger som lockar till sig jetsettarna. I den stora hamnen finns fem restauranger och på Corsairs kan du äta hummer.


Amerikanska Jungfruöarna

Ön upptäcktes av Christoffer Columbus. Danskarna köpte Sankt Croix av fransmännen 1733 för att odla sockerrör och bedriva slavhandel genom Danska Västindiska Kompaniet. Det är den största ön i amerikanska jungfruöarna.

När är det bäst att kryssa i Karibien?

Planera din charter från december till april när vädret är som bäst varmt, soligt och blåsigt. Högsäsong i Karibien startar i januari fram till hela april. Så om du vill få bra rabatter ska du dit i slutet av april eller början av maj, och slutet på december.

Kryssningar till Bahamas är mestadels tillgängliga året runt, men det är ofta bra att boka din resa minst sex månader innan för att ta del avde bästa erbjudandena. De flesta kryssningsfartyg som reser till Bahamas avgår från Port Canaveral eller Miami.

Varifrån kan jag boka kryssningar?

Barbados. Kryssningar med Sea Cloud Cruises utgår från Bridgetown på Barbados.

Carnival Cruise Line, Fantasy
Detta är en fem dagar Bahamas kryssning från Port Canaveral (Orlando). Det avgår från Port Canaveral med rätt låga priser.

Apple’s February Frees and Best Buys
Ett väletablerat företag med avgångar från dussintals amerikanska städer.

Off-Season Caribbean Travel

Redaktör båtguide.nu

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.