Kryssa i Maldiverna

0

Maldiverna i indiska oceanen är inte bara ett dykparadis men också fantastiskt att kryssa i.  Maldiverna har över tusen öar med kritvita stränder, palmer och tre gånger så många korallrev. Bland jetsettarna har det blivit den perfekta destinationen för superyachterna inte minst pga kvalitén på undervattensmiljön. Många privatägada yachter har scuba utrustning  i denna unika tropiska destination.

Dykning på maldiverna

Utöver de traditionella dykföretaget som PADI finns Dive Butler international (DBI) som har dykinstruktörer för lyx rendezvous dykning. Vattnet är varmt och kristallklart med fantastiskt bra sikt året runt. Det inkommande och utgående tidvattnet för med sig plankton som lockar med sig en mängd marina djurarter och havsjättar som rockor (manta-rays) och valhajar som är relatvit vanligt.
Med hundratals platser att utforska finns det något för alla, från totala nybörjare till erfarna dykare.

Dykplatser i Maldiverna
Dykning i Maldiverna sker vanligtvis längs en “Faru”  dvs ett yttre rev, en “Thila” (en mindre, inre Atoll rev Pinnacle, vanligtvis med cirkulär i form) eller en “kandu” (en kanal mellan två farus där atollen möter havet). Du kan också uppleva vrak och spektakulära nattdyk.

North Male Atoll
HP Reef det finns närliggande dykplatser för nybörjare, men HP själv är för erfarna avancerade
dykare.

Södra Male Atollen
Guraidhoo Corner aka Guraidhoo kandu här bör endast erfarna dykare pröva på dykningen eftersom havsströmmen är stark.

Norra Ari Atollen
Maalhos Thila är spännande endast för avancerade dykare.
Maaya Thila  är bra för både nybörjare och erfarna dykare.
Batala Maaga nybörjare kan ha kul i grundare vatten som skyddas av Faru, medan djupare vatten erbjuder fler utmaningar för erfarna dykare.

Södra Ari Atollen
Maamigili Beyru här kan man se marina djur bland annat valhajar.
Madivaru Manta Point “bra för att spana på rockor på grunt vatten.
Rasdhoo Madivaru här kan man se hammarhaj och dykning för medel eller avancerade dykare. Nybörjare kan dyka också, men de har mindre chans att se hajar eftersom de oftast är på  djupare vatten.

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Share via