Världens största och dyraste megayachter

0

Världens superrika köper återigen stora yachter med muskler. Definitionen på superyachter är båtar som är längre än 24 meter i längd. Branschen har inte återupphämtat sig som andra lyxprodukter från nivåerna innan finanskrisen 2008.

Man räknar med att det finns 400 lyxhamnar (luxury marinas) där superyachter kan docka.
Exempelvis Monaco, Island Gardens depp harbour New Marina i Miami. Bland svenska motorföretag finns Delta Powerboats som har sin 26 meter långa yacht Delta 80.

Det finns mängder av internationella yachttidningar som Yacht Week och Yacht World . Läs mer på vår sida om båttidningar.

Världens största mega yachter topp 5

En mega yacht är alltså betydligt större än en “vanlig superyacht” om vi rankar storleken på megayachterna i längd.


1. Azzam 180,5 meter ägs av emiren av Dubai Sheikh Khalifa bin Zayed. Båten byggdes av Lürssen för 400 miljoner USD. Exteriören är från Nauta Yachts.

Superyacht
2. Eclipse 162,5 meter- hon är inte den längsta yacht i världen. Hon tillhör den ryska affärsmannen Roman Abramovich och är utrustad med 24 gästhytter och två pooler. Båten har sitt egna missilförsvarssystem.

3. Dubai 162 meter


4. Dilbar 157 meter är med ett tonnage på 15,917 bruttoton räknas hon faktiskt som den största yachten i världen. Båten ägs av Alisher Usmanov.

5. El Said 155 meter

6. Fulk Al Salamah 150 meter


7. Topaz 147.25 meter

8. Prince Abdul Aziz 147 meter

9. El Mahrousa 146 meter

10. Yas

Världens dyraste lyxyachter
Lista över världens dyraste lyxyachter:

 • History Supreme 40,9 miljarder kronor (4500000000 USD)
 • Eclipse 13 miljarder kronor (1,2 miljarder USD) båten ägs av Roman Abramovich
 • Street of Monaco 9,9 miljarder kornor (1000 miljoner USD)
 • Azzam  5,4 miljarder sek
 • Topaz 4,7 miljarder sek
 • Dubai 350 miljoner USD båten ägs av Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
 • Serene 3,1 miljarder kronor
 • Superyacht A, 323 miljoner USD ägs av Andrey Melnichenko och hans fru Aleksandra och båten har 3 swimmingpooler.
 • Al Said. 300 miljoner USD ägs av Sultan Qaboos bin Said och båten lär ha en egen konserthall.
 • Dilbar 263 miljoner USD ägs av den ryska oligarken Alisher Usmanov som är en av de rikaste i Ryssland.
 • Al Mirqab 250 miljoner USD. Det är en av de största motorbåtar som någonsin byggts. Den är 436 feet och byggdes för Qatars förre premiärministern.
  Båten har fått flera utmärkelser för bla sin interiör av World Superyacht Awards.
 • Lady Moura 210 miljoner USD och båten ägs av den saudiska affärsmannen Nasser Al-Rashid.
 • Seven Seas är Steven Spielbergs lilla båt som går lös på 200 miljoner USD.
 • Rising Sun 200 miljoner USD med 82 rum och basketplan som kan göras om till helikopterplatta. Båten ägs av Larry Ellison, vd för Oracle Corporate, och David Geffen, en amerikansk filmproducent.

Okonventionella och radikala superyachter och koncept

Storleken har inneburit att man har börjat planera lyxbåtar med radikal design. Arkitektföretag och designers har börjat rita och konstruera superyachts med okonventionell formgivning.

Den stjärnformade superyachten Star har ett unikt utseende den är 132 meter lång och 60 meter hög och försedd med helikopterplatta. Den kommer överglänsa många andra yachter med sitt unika utseende och radikala design. Läs mer i Telegraph.

Pastrovich Studios har ett modulbaserat koncept X R-Evolution yacht. Där varje fartyg kan innehålla olika anläggningar, som en flytande trädgård eller strand.

Lujac Desautel har ett förslag på en kubliknande yacht som inspirerats av lego.

tropiaclisland

Yacht Island Design har utvecklat flera superyachts där de har olika innovativa flytande plattformar som “The Street of Monaco”,  “Project Utopia”  och “Tropical Island Paradise” – som är en 90 meter lång båt som är utformad som en tropisk ö med vattenfall som rinner ner från en vulkan, bungalows och swimmingpool som kan ta sig fram i 15 knops hastighet.

Blohm + Voss jobbar med Zaha Hadid Architects
som har designat ett 420 fot långt “moderskepp” som utgör grunden för fem distinkta 295 fot “Unique Circle yachter“.

Biosalonger på lyxbåtarna

Den 94 meter långa superyachten Lady S från Holländska varvet Feadship har tagit bio upplevelsen ett steg längre och byggt hela båten runt IMAX för att kunna visa film. 12 platsers Imax bion har gått lös på 3 miljoner USD och var ett  av huvudkraven.

Exempel på företag och båt designers: BMT yacht

Admiral Yacht

Admiral Yacht http://www.admiralyachts.it har en superyacht som heter Admiral X-Force med en längd på 145 meter och är designad av Monaco baserade bolaget Dobroserdov Design. Den futuristiska interiören och beach cluben på båten är designad av Turin baserade arkitekten Glan Marco Campino of GMC Design.

About Author

Daniel Larsson är redaktör och skriver på båtguide om båtnyheter, strandhugg och recensioner av olika båtar. Han har haft seglingsintresse sedan han började med optimistjolle som barn. Daniel har korsat Atlanten 4 gånger och kryssat i Sverige och flera utländska länder.

Share via