8 viktiga frågor kring båtköpet
Köpa nytt eller begagnat och vilken båt ska jag köpa?
Att hitta den perfekta båten kan vara jobbigt även om du är en erfaren båtägare. För att kunna ge dig den bästa rekommendationen om vilken båt du ska köpa, behöver du fundera kring dina behov och preferenser. Här är några frågor som kan hjälpa till att klargöra vad som skulle passa dig bäst: Som båtköpare ställs du mot flera olika val och här får du tipsen som hjälper dig i den komplexa processen.
Om du är osäker se till att prata med andra båtägare eller en säljare. Att köpa begagnat är ofta kostnadseffektivt men kan också vara dyrt ifall du inte besiktar båten ordentligt.
Våra tips i jakten på den perfekta båten
Användningsändamål: Hur vill du använda båten och vad är viktigt för dig? Börja med att ta reda på dina behov kring båtköpet – vilken modell som du är intresserad av och hur du vill använda båten. Vad planerar du att använda båten för mest? Är det för fiske, vattensporter, segling, dagsturer, eller längre utflykter , sommarnöje, cruising, vattenskidor eller transportbåt?
Storlek och typ av båt: Är du intresserad av en mindre båt, som en jolle eller skärgårdsbåt, eller något större som en segelbåt eller motorbåt? Jämför olika modeller och tänk på hur ofta du kommer att vilja använda båten och hur känns det med båten eller är den mest en statuspryl.
Erfarenhetsnivå: Hur erfaren är du med båtliv? Söker du en båt som är lätt för nybörjare att hantera, eller något mer avancerat?
Vattenmiljöer: Var planerar du att använda båten mest? På öppet hav, i skärgårdar, insjöar, eller floder?
Gör en kravlista och en budget kring alla kostnader som båtköpet kommer medför
Budget: Vad är din ungefärliga budget för båtköpet? Detta inkluderar inte bara köpesumman, utan också underhåll, försäkring, och eventuella andra löpande kostnader.
Antal personer: Hur många personer planerar du att ha ombord oftast? Detta påverkar storleken och typen av båt du behöver.
”KNOWING THE MARKET MEANS KNOWING PEOPLE AND THEIR PASSIONS”
Är familjen med på köpbeslutet? Behöver du en familjebåt som går tryggt i sjön. Det är viktigt att du verkligen vill köpa en båt eftersom det inte bara är frågan om en ekonomisk investering. En båt tar mycket tid i anspråk och det är viktigt att resten av familjen är stödjande i ditt köp så att båtköpet inte slutar med en skilsmässa. Läs artikel ”Sailing with your partner” hur du får seglingen att bli harmonisk med din partner. En annan viktig fråga är om du vill ha hjälp av din vänner med båten.
Köpa trä, aluminium eller plastbåt? Olika material har olika egenskaper och det kan vara värt att ställa sig frågan ifall du har tid att ta hand om en träbåt som ofta kräver mycket omsorg.
Köpa segelbåt eller motorbåt? Visst kan det vara skönt att segla fram – men en motorbåt är ofta enklare att hantera. Hur är din familj har de tålamod för längre seglingar som många yngre kan uppleva som långtråkiga speciellt en dag med stiltje.
En dieselmotor är ofta dyrare in inköp än en bensinmotor men den har ofta ett bättre andrahansvärde, säkrare och håller dessutom längre. Dessutom är dieselmotorer mer bränsleekonomiskabensinmotor. Däremot har dieseln inte samma kraft som en motordriven motor.
Har du undersökt båten?
Gör en ordentlig undersökning av båten och ta gärna hjälp av en besiktningsman om du inte själv vet vad du behöver kontrollera. Undersök statusen på båten och om det finns några problem. Kontrollera hur båten ser ut under durkarna och själva motorfabrikat, motormodell och år.
Testa alla funktioner och provkör motorn att den startar ok och funktioner som startspärr, gasreglage och varvräknare fungerar. Andra funktioner som kan kontrolleras är oljetrycksmätare, voltmätare, tempmätare och plotter. Kolla även hur många motortimmar motorn har, marschfart och max varv.
Köper du från en seriös Marina finns det troligtvis ett inleveransprotokoll med båtdata, nycklar, CE-dokumentation, servicehistorik, okulärprotokoll mm.
Skaffa dig ett helhetsintryck och undersök hela båten med skrov, däck, durk, dynor, överbyggnad, kapell, rutor, knapar, motor, propeller och inredning. Leta ordentligt efter skador om det finns fukt och mögelskador eller något som saknas. Om det är några dolda problem förhandla och se till att du för ett lägre pris.
En mycket viktig sak är att se till att båten är CE-märkt annars kommer du få problem med din båtförsäkring och när du säljer båten vidare. Det gäller speciellt amerikanska märken exempelvis SeaRay.
Vem äger båten? Se till att säljaren verkligen äger båten: du kan fråga om kvitton, servicehistorik, försäkringar och se till att du har identiteten av den som säljer båten. Du kan kontrollera att båten inte är stulen på stoldtipset. Se också till att det inte finns några lån på båten och skrov och motornummer.
Betala aldrig med kontanter eftersom det finns risk för överfall. Betala alltid på banken med banköverföring och se till att det inte finns några skulder kring båten.
Är du förberedd efter båtköpet? Se till att du har ordnat förvaring dvs bryggplats, båtplats och vinterförvaring ordnad.
Checklista med kostnader som ett båtköp innebär
- Har jag råd och vilka kostnader tillkommer vid ett båtköp?
- Eventuella kostnader för båtlån
- Försäkring av båten. Se till att båten är försäkrad så fort som möjligt så att du får ersättning i händelse av en olycka.
- Tillbehör – allt från flytvästar till rep
- Kostnader för vinterförvaring och att ta upp båten
- Sommarplats och bryggplats
- Upptagning av båten
- Se till att trailern fungerar tillsammans med båten som du köper
- Motorservice, underhåll och reparationer
- Bränsle
- Behövs extra tillbehör och utrustning för din båt Exempelvis kylsystem, klimatsystem, elverk och elektronik, spisen i pentryt, värmekomfort som diesel luftvärmare, fendrar, propeller, kapell, kylare och varmvattenberedare, toalettsystem, ankarsystem etc
Samägare av båt: om du köper en båt tillsammans måste du vara beredd på att den andra kan vilja sälja sin andel och det är viktigt att vara tydlig att prata om hur man löser en sådan situation. Annat som är viktigt att prata om är hur ni ska fördela kostnader och underhåll. Under senare år har det blivit allt populärare med båtpool där man på ett organiserat sätt delar båt med flera andra.
När behöver jag kust skepparlicens? Om du är nybörjare kan det vara lämpligt med att utbilda dig med båten. För att du ska känna dig mer säker till sjöss är ett bra tips att du tar en skepparlicens. Där lär du dig enklare navigering och hur sjökort fungerar.
När är en båt ett skepp? Gränsen för skepp går vid 12×4 meter där båda gränserna måste överstigas.
Ett fartyg ska ha skrov och styrinrättning enligt sjölagen. Läs mer om fartygslagen här.
Läs mer om köpehandlingar och köpekontrakt när du ska köpa en båt.